Asociatia Persoanelor cu Handicap din Oltenia
ASOCIATIA PERSOANELOR CU  HANDICAP DIN OLTENIA
Bd. Republicii, bl. 25, sc. 2, ap. 6,
tel. 0353 404 437
Debutul activitatilor in cadrul Asociatiei Persoanelor cu Handicap din Oltenia  a constat in infiintarea clubului "Per aspera ad Astra" iar incepand din ianuarie 2013 s-a continuat furnizarea de servicii sociale in cadrul "Centrului de zi Christian" in parteneriat cu Primaria mun. Tg Jiu, situat in str. Mioritei nr. 5, Tg-Jiu. Astfel persoanele cu handicap din judetul Gorj au acum un loc und se pot intalni , pot socializa , isi pot petrece timpul in mod cat mai placut si cat mai util.Deviza noastra: "Pentru o Societate Incluziva". Va asteptam sa fiti alaturi de noi
APHO pe Facebook
Va rugam selectati luna si anul pentru care doriti informatii
Centrul de zi Christian
Evenimente Septembrie 2016
Ziua Mondiala a Inimii!
29.09.2016
          Ziua Mondiala a Inimii, a fost sarbatorita pentru prima data in anul 2000, cu scopul de a informa populatia din intreaga lume cu privire la principala cauza de deces si anume bolile cardiovasculare. Pentru prima data in acest an am organizat in cadrul centrului nostru Ziua Mondiala a Inimi, in cadrul acestei activitati l-am avut ca invitat pe Domnul Director Dir. Prf. Grigore Richiter de la Crucea Rosie, filiala Gorj.
        Programul acestei activitati a cuprins o parte de teorie privind factori de risc si prevenirea afectiunilor cardiovasculare, pe langa partea de teorie activitatea a cuprins si o parte practica pentru beneficiarii prezenti, punandu-i pe acestia in situatii diferite in care s-ar putea afla privind acordarea primului ajutor sau a manevrelor de resuscitare.
       Beneficiarii prezenti la activitate s-au aratat incantati de informatiile si raspunsurile obtinute pentru diverse nelamuriri ce le aveau privind acordarea primului ajutor.
        Scopul acestei activitati a fost informarea beneficiarilor asupra factorilor de risc ce duc la aparitia bolilor cardiovasculare si sa determine treptat o schimbare in atitudinea oamenilor fata de problema adoptarii unui stil de viata sanatos.

„Vedeta pentru o zi”-editia a III a
        15.09.2016
        In acestă lună am desfașurat în cadrul Centrului de zi „Christian”, activitatea-spectacol „Vedeta pentru o zi”- ediția a III a.
        In cadrul acestui eveniment, programul  a cuprins sceneta „Tache, Ianche si Cadar”, monologuri ale Stelei Popescu și Nea Marin Miliardarul, recitaluri la chitară, expunerea de poezi propri, una dintre acestea, fiind compusa de Geeorgiana Andritoiu si denumita „Vedeta pentru o zi!”. De asemenea a avut loc si o expoziție de obiecte traforate și origami. La finalul evenimentului a avut loc un mixaj de melodii, realizat de un beneficiar.
        Tot în cadrul acestui eveniment ne-am bucurat de prezența maestrului Ștefan Popescu denumit „vrajitorul” instrumentelor de suflat, ce ne-a surprins prin talentul său, interpretându-ne diferite melodii tradiționale la sticlă, la solniță, lingură, fluier și nai.
         Prin intermediul unor astfel activități, încercăm să le deschidem persoanelor cu dizabilități perspectiva de a conștientiza faptul că este important să se concentreze asupra lucrurilor pe care le pot face sau că au reușit să învețe ceva nou despre propria personalitate, în vederea dezvoltării stimei de sine.
        Acest eveniment artistic anual, ajuns la ediția a III -a, are drept scop creșterea stimei de sine și a sentimentului că persoana cu dizabilități poate realiza lucruri importante, cu valoare artistică, prin angajament și dăruire către o cauza frumoasă.

Ziua Internaţională a Frumuseții
           9.09.2016
Ziua Internațională a Frumuseții este dedicată tuturor iubitorilor de frumos. Astăzi frumusețea nu e percepută ca fiind neapărat ceva cu ce te naști, ci rezultatul unei griji și atenții sporite asupra proprii imagini. Frumusețea,  înseamnă armonie, curățenie, informare, îngrijire, sănătate, un mod sănătos de viață și atitudine.                                                                                                                                                                    
          Astfel, ne-am mobilizat pentru a organiza un eveniment de acest gen în cadrul Centrului de zi ,,Christian", unde cu ajutorul unor persoane specializate în make-up, manichiură și coafură am facut o bucurie beneficiarelor prezente prin oferirea unor astfel de servicii.
         Abilitatea unei persoane de a percepe frumusețea este condiționată de mediul în care a crescut și de educația primită, de aceea prin desfășurarea unei asemenea activități am dorit ca beneficiarele noastre să aibă o stimă de sine crescută, o atitudine pozitivă, să își valorifice punctele forte, să fie motivate și binențeles creșterea încrederii în  forțele proprii.
          Reacțiile primite în urma acestei iniațiative au fost pozitive, dat fiind că multe dintre acestea nu își pot permite un astfel de răsfăț, fiind în cele mai multe cazuri costisitor.

Activitati socio-culturale si ocupationale
Septembrie 2016

         Beneficiarii Centrului de zi Christian au participat la următoarele activități în cursul luni septembrie:
             Beneficiarii Centrului de zi Christian vor participa la următoarele activități în cursul lunii septembrie:
      1.  Confectionarea de  materiale textile cu ajutorul  mașinii de cusut.
2.Realizarea de accesorii hand made din margele si plastilina Fimo.
Centrul Christian va pregăti împreună cu beneficiarii doritori organizarea spectacolului „Vedetă pentru o zi!” ediția a III-a.
3.Organizarea Zilei Mondiala a Inimii.
            In luna septembrie au participat la aceste activitați  un număr de 720 persoane/intervenții

Socializare şi petrecerea timpului liber
Septembrie 2016
Centrul Christian a realizat pentru   beneficiari următoarele activități:
1.Întâlnire de grup- dezvoltare persoanală cu tema ,,Copilăria mea”.
       Pe de parte întâlnirea din această lună a fost una din cele mai relaxante și amuzante de până acum, bucurându-ne împreună de amintirile frumoase ale copilăriei.
      Ne-am propus să dezbatem un subiect extrem de important pentru fiecare individ prezent în grupul ce se formează de două ori pe lună în cadrul centrului privind întâlnirile de dezvoltare personală. Am adus în discuție sentimentele și învățăturile ce ne-au fost cultivate în perioada copilăriei și care acum în viața de adult au o mare influență.
  2.   Curs de chitară
  3.   Joc tenis de masă
  4.   Joc de biliard
  5.   Joc rummy, șah, table  
  6.   Ziua Internațională a Frumuseții sărbătorită în cadrul Centrului de zi ,,Christian” prin implicarea unor persoane cu specializări în make-up, manichiură și coafură ce au aranjat cu acestă ocazie beneficiarele prezente creându-le sentimente de bucurie și mulțumire.
În luna septembrie au participat la activităţile de mai sus 990 persoane/intervenții.


Activități de gimnastică și exerciți fizice
             Septembrie 2016
Beneficiarii Centrului Christian au participat în luna septembrie la următoarele activități:

1.Jocuri sportive - interactive - distractive
2.Dezvoltarea şi menţinerea unei stări optime de sănătate
3.Favorizarea proceselor de creştere şi realizarea unei dezvoltări fizice armonioase
4.Formarea capacităţii şi a unei frecvenţe de practicare sistematică a exerciţiilor fizice ca o componenta de baza a stilului de viaţă modern, pozitiv, favorabil  al sănătăţii.
5. Prevenirea şi corectarea atitudinilor deficitare şi recuperarea sechelelor post traumatice şi a celor cauzate de unele boli.
   In luna septembrie au participat la activităţile de mai sus 630 persoane/intervenții

Întalnire de grup - Copilăria mea!
      27.09.2016
Pe de o parte întâlnirea din această lună a fost una din cele mai relaxante și amuzante de până acum, bucurându-ne împreună de amintirile frumoase ale copilăriei iar pe de alta parte, ne-am propus să dezbatem un subiect extrem de important pentru fiecare individ prezent în grupul ce se formează de două ori pe lună în cadrul centrului privind întâlnirile de dezvoltare personală.
      Ținând cont de faptul că persoanele cu dizabilități pornesc în viață cu o deficiență, fiecare în funcție de diagnosticul pe care îl are, copilăria acestora nu este deloc ușoară și presupune sacrificii atât din partea persoanei implicate cât și a familiei, astfel aceștia trebuie să învețe să devină autonomi și cat mai puțin posibil frustrați de situația în care se află.
      Am adus în discuție sentimentele și învățăturile ce ne-au fost cultivate în perioada copilăriei și care acum în viața de adult au o mare influență.
      Am urmărit împreună secvențe ale cunoscutei povești scrisă de Ion Creangă, ,,Amintiri din Copilărie", parcă retrăind cu bucurie și nostalgie vremea când făceam aceleași năzbâtii.
      Toate persoanele prezente au povestit degajate și fără ezitare momente unice, destinzând atmosfera cu cele mai frumoase și hazlii amintiri.
      Concluzia întâlnirii privind copilăria este aceea că reprezintă cea mai importantă etapa în dezvoltarea unui individ, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, deoarece îi influențează atât personalitatea cât și caracterul acestuia.
       Scopul acestei întalnirii a fost de a aduce zambete pe chipul celor prezenți și  de a le creea o stare de spirit plăcută și de a conștientiza importanța educației în dezvoltarea fiecăruia.

Activități de utilizare a calculatorului şi comunicare prin  rețeaua de internet
Septembrie 2016
Începând cu luna ianuarie am început împreuna cu beneficiari noștri un Curs de inițiere în  operare, introducere, validare și prelucrare date, privind: mai multe capitol ce se vor întinde pe mai multe luni de zile. În luna septembrie s-au parcurs următoarele capitole.
    
1.  Siguranța tinerilor pe internet ;            
2.Gestiunea fișierelor într-un sistem de operare ;       
3.Dispozitive periferice de intrare ;
4.tastatura - este cea mai folosit dispozitiv periferic de intrare, transformă simbolurile marcate pe taste, în coduri ASCII (codificare binară a informației);
5.mouse-ul - este pe locul 2 in topul celor mai folosite dispozitive periferic de intrare  modifică poziția cursorului pe ecran astfel încât acesta să urmărească mișcarea mâinii utilizatorului. Mouse-ul descompune mișcarea plană în două serii de impulsuri electrice (pe axa X şi axa Y);
6.touch-screen - transformă presiunea exercitată de degetul utilizatorului în două serii de impulsuri electrice (pe axa X și axa Y);
7.scanner-ul -este dispozitivul care le oferă posibilitatea de transformare informațiile tipărite (ziare, reviste, documente listate, cărți, fotografii) în imagini digitale la diverse rezoluții; acest lucru ne este necesar la crearea altor documente sau poze cu modificările dorite de utilizator
8.microfonul - transformă sunetele din mediul înconjurător în fișiere digitale în format wav, mp3;
9.camera foto digitală - transformă imaginile statice din mediul înconjurător în imagini digitale;
10.camera video digitală - transformă imaginile în mișcare din mediul înconjurător în fișiere digitale în format mpeg, mov, etc.
4.Istoria și evoluția în software (Windows) ;