Asociatia Persoanelor cu Handicap din Oltenia
ASOCIATIA PERSOANELOR CU  HANDICAP DIN OLTENIA
Bd. Republicii, bl. 25, sc. 2, ap. 6,
tel. 0353 404 437
Debutul activitatilor in cadrul Asociatiei Persoanelor cu Handicap din Oltenia  a constat in infiintarea clubului "Per aspera ad Astra" iar incepand din ianuarie 2013 s-a continuat furnizarea de servicii sociale in cadrul "Centrului de zi Christian" in parteneriat cu Primaria mun. Tg Jiu, situat in str. Mioritei nr. 5, Tg-Jiu. Astfel persoanele cu handicap din judetul Gorj au acum un loc und se pot intalni , pot socializa , isi pot petrece timpul in mod cat mai placut si cat mai util.Deviza noastra: "Pentru o Societate Incluziva". Va asteptam sa fiti alaturi de noi
APHO pe Facebook
Va rugam selectati luna si anul pentru care doriti informatii
Centrul de zi Christian
Evenimente februarie 2015
Mar?i?oare din Plastilina Fimo

In acestă lună, la atelierul de terapie ocupațională, în așteptarea primăverii, am modelat din plastilină Fimo mărțișoaresub forma floricelelor, coșulețelor, dar și diferite vietăți vestitoare.
            Beneficiarii au fost foarte încântați să participe la această activitate pentru a realiza mărțișoare ce vor fi propuse pentru concurs, devenind câștigători ai seriei ,, Mărțișor 2015”.
Scopul activității noastre a fost acela de a motiva persoanele cu dizabilitățisă participe la aceste activități benefice procesului de socializare, să lege noi legăturide prietenie și să își dezvolte imaginația.
           Vom continua acestă activitate prin realizarea de noi grupe și încurajarea beneficiarilor centrului să participe la modelarea plastilinei benefica fiind această manifestarea și pentru persoanele cu probleme la nivelul mâinilor.


Celebrarea Dragobetelui.

Data : 24. 02.2015

         Simbolistica zilei de Dragobete este aceea legată de divinitatea similară lui Eros sau Cupidon, Dragobete este considerat fiul Dochiei, un bărbat chipeș și iubăreț care oficia în cer la începutul primăverii nunta tuturor animalelor. În decursul anilor această tradiție s-a extins și la oameni. Dragobetele este și un zeu al bunei dispoziții, de ziua lui făcându-se petreceri iar de acolo porneau de multe ori viitoarele căsnicii…

          Activitatea de celebrare a „Zilei Dragobetelui”  s-a desfășurat în incinta Centrului de Zi ,,Christian” pentru persoane tinere și adulte cu dizabilități, care a avut ca invitați în desfăsurarea programului muzical pe solistul Mihai Vulpe (Bacio) și membrul/beneficiar Robert Gavrilescu, care vor încerca să aducă ritmul muzicii în sufletul participanților la serată.
   
           De asemeni au avut loc jocuri interactive specifice sărbătorii, jocuri prin care personalul angajat a încercat, ca de fiecare dată să implice toți participanții la a schimba idei și a socializa în încercarea de a oferi suportul necesar transformării personalităților fragile în atitudini de sine positive și înlăturarea frustrărilor sau complexelor legate de dizabilitate.
                                                                                                                
           Scopul acestei activități este acela de a dezvolta sentimentul de participare la viața colectivă și încrederea de sine prin intermediul acestei reuniuni vesele organizată la  Centrul „Christian”.






Informare si consiliere sociala.
Luna : Februarie 2015

Centrul Christian împreună cu persoanele ce dețin cunoștiințe cu privire la interesele membrilor i-au informat pe aceștia despre cursurile orgnizate de Uniunea Europeană cât și de alte instituții care și-au expus ofertele în cadrul proiectelor din care fac parte cu privire la integrarea pe piata muncii.
             Astfel persoanele ce au vizitat centrul în decursul lunii februarie, au propus alternative benefice dezvoltării membrilor, cât și obținerii unor calificări în domenile dorite.
               Persoanele prezente s-au arătat interesate de programa prezentată și au fost încântați că vor deține cunoștiințe noi, vor primi diplome, asa incat vor detine abilitatile necesare si un pas important integrarii pe piata muncii.    
               Pe lângă informațiile despre cursurile ce vor urma să înceapă am informat beneficiarii cu privire la mijloacele de transport în comun, accesibilitatea și drepturile pe care le au aceștia.
  Astfel le-am prezentat acestora faptul că autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia să ia următoarele măsuri specifice în vederea asigurării transportului în comun al persoanelor cu handicap:
a) să achiziţioneze mijloace de transport în comun adaptate;
b) să adapteze mijloacele de transport în comun aflate în circulaţie în limitele tehnice posibile, conform reglementărilor în vigoare;
c) să realizeze, în colaborare ori în parteneriat cu persoanele juridice, publice sau private, programe de transport al persoanelor cu handicap.
Persoanele cu handicap grav şi accentuat beneficiază de gratuitate pe toate liniile la transportul urban cu mijloace de transport în comun de suprafaţă şi cu metroul.
Beneficiază de prevederile următoarele persoane:
a) însoţitorii persoanelor cu handicap grav, în prezenţa acestora;
b) însoţitorii copiilor cu handicap accentuat, în prezenţa acestora;
c) însoţitorii adulţilor cu handicap auditiv şi mintal accentuat, în prezenţa acestora, pe baza anchetei sociale realizate de către asistentul social din cadrul compartimentului specializat al primăriei în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul sau reşedinţa persoana cu handicap;
d) asistenţii personali ai persoanelor cu handicap grav;
e) asistenţii personali profesionişti ai persoanelor cu handicap grav sau accentuat
Persoanele cu handicap grav beneficiază de gratuitatea transportului interurban, la alegere, cu orice tip de tren, în limita costului unui bilet la tren interregio IR cu regim de rezervare la clasa a II-a, cu autobuzele sau cu navele pentru transport fluvial, pentru 12 călătorii dus-întors pe an calendaristic.
Beneficiază de prevederi următoarele persoane:
a) însoţitorii persoanelor cu handicap grav, numai în prezenţa acestora;
b) asistenţii personali ai persoanelor cu handicap grav.
Persoanele cu afecţiuni renale care necesită hemodializă în alte localităţi decât cele de domiciliu beneficiază de gratuitatea transportului interurban, la alegere, cu orice tip de tren, în limita costului unui bilet la tren interregio IR cu regim de rezervare la clasa a II-a, cu autobuzele sau cu navele pentru transport fluvial şi peste numărul de călătorii prevăzut, în funcţie de recomandarea centrului de dializă.
Beneficiază de prevederile alin. (3) şi însoţitorii copiilor cu handicap accentuat, numai în prezenţa acestora.
Persoanele cu afecţiuni renale care necesită hemodializă în alte localităţi decât cele de domiciliu beneficiază de gratuitatea transportului interurban, la alegere, cu orice tip de tren, în limita costului unui bilet la tren accelerat clasa a II-a, cu autobuzele sau cu navele pentru transport fluvial şi peste numărul de călătorii prevăzut, în funcţie de recomandarea centrului de dializă.


Ziua Bolilor Rare.
Data
: 27.02.2015

Peste 6000 de boli rare diferite care au fost identificate, afectează zilnic viața a peste 30 milioane de oameni numai în Europa.  Natura complexă a bolilor rare, alături de accesul limitat la tratament și servicii, fac ca principala sursă de solidaritate, suport și grijă să vină din partea familiei. De regulă, bolile rare cronice au repercusiuni enorme pentru întreaga familie. Să trăiești cu o boală rară devine o experiență zilnică de învățare atăt pentru pacienți cât și  pentru familiile acestora. Deși au diferite denumiri și simptome, impactul bolilor rare asupra traiului de zi cu zi al pacienților și famililor lor sunt similare.
 
            Centrul de Zi ,,Christian”, a  organizat  activitatea  din data de vineri, 27 februarie 2015, Ziua Bolilor Rare 2015 denumită „Zi de zi, mână în mână”. Anul 2015  a marcat cel de-al optulea an consecutiv în care s-a celebrat această zi. Memento-ul Zilei bolilor rare din acest an s-a concentrat pe viața de zi cu zi a pacienților, familiilor și a îngrijitorilor (asistenților personali) care trăiesc cu o boală rară.
  
             Programul activității care a marcat ziua intitulată „Zi de zi, mănă în mână” a constat  în prezentarea atât din perspectiva medicală a cazurilor de boli rare înregistrate în cadrul Centrului la membrii beneficiari, cât și măsurarea tensiunii arteriale de către asistenții medicali împreună cu elevii de la Școala Postliceală „Ion Mincu ” din municipiul Tîrgu-Jiu, tuturor participanților la această activitate.
              „Eu… și povestea mea!”, mărturia proprie a pacientului aflat în această situație a constituit motorul de dezbateri asupra memento-ului privind petrecerea vieții cotidiene a persoanelor și familiilor cu boli rare (modul  între a-și trăi viața și condiția precară  a sănătății).
                 De asemeni s-a desfășurat o competiție legată de „Un stil de viață sănătos”, mai exact un concurs pe echipe ce s-a desfășurat între membrii participanți ai Centrului de Zi „Christian”.

                Scopul acestei activități a fost  acela de a  dezvolta încrederea de sine prin intermediul acestei reuniuni cu caracter informativ organizată la  Centrul „Christian”.