Asociatia Persoanelor cu Handicap din Oltenia
ASOCIATIA PERSOANELOR CU  HANDICAP DIN OLTENIA
Bd. Republicii, bl. 25, sc. 2, ap. 6,
tel. 0353 404 437
Debutul activitatilor in cadrul Asociatiei Persoanelor cu Handicap din Oltenia  a constat in infiintarea clubului "Per aspera ad Astra" iar incepand din ianuarie 2013 s-a continuat furnizarea de servicii sociale in cadrul "Centrului de zi Christian" in parteneriat cu Primaria mun. Tg Jiu, situat in str. Mioritei nr. 5, Tg-Jiu. Astfel persoanele cu handicap din judetul Gorj au acum un loc und se pot intalni , pot socializa , isi pot petrece timpul in mod cat mai placut si cat mai util.Deviza noastra: "Pentru o Societate Incluziva". Va asteptam sa fiti alaturi de noi
APHO pe Facebook
Va rugam selectati luna si anul pentru care doriti informatii
Centrul de zi Christian
Evenimente martie 2016
Traforaj si pirogravura
Perioada: Februarie-Martie 2016

Activitatea de traforaj si pirogravura a fost luata cu amploare in luna februarie, avand tot mai multi doritori sa invete aceste tehnici.
           S-au efectuat obiecte uzuale pe care membrii prezenti le-au ales sa le realizeze.
           Astfel s-au traforat si pirogravat: suporturi de servetele, personaje din desene animate, buchete de flori, obiecte ce sunt expuse in cadrul centrului.




Manufacturarea de martisoare si felicitari!
Data: martie 2016

Datorita faptului ca centrul nostru desfasoara in parteneriat diverse activitati cu elevii ?colii Gimnaziale ,, Pompiliu Marcea” ne-am hotarat ca si de aceasta data sa punem in aplicare o noua manifestare.
          Profitand de sirul de evenimente ce a avut lor pe tot parcursul lunii martie cu ocazia venirii primaverii, dar si a celebrarii femeii respectiv mamei, am realizat impreuna cu elevii clasei a- II-a si intai ateliere creative de manufacturare.
         Astfel beneficiarii nostri impreuna cu elevii prezenti au confectionat martisoare si felicitari tinand cont de temele propuse.
          Felicitarile au fost realizate din hartie cartonata colorata, pe care am decorato cu un cosulet colorat si diverse forme de floricele si fluturasi.
         Cei care si-au dorit sa adopte si alte tehnici au apelat la cunostiintele privind tehnica quelling realizand cu ajutorul imaginatiei forme de diferite  marimi si culori.
         Elevii de clasa I fiind m-ai mici au colorat felicitarile iar la final au atasat un snur alb cu rosu!
         Beneficiarii centrului au fost prezenti la aceasta activitate oferindu-le elevilor ajutorul necesar pentru realizarea felicitarilor cat si impartasirea de noi idei.
         Cu totii s-au relaxat, s-au destins, au invatat lucruri noi si au interactionat cu usurinta.


Sesiune de informare: Intalnire de grup, dezvoltare personala : Hobby-urile mele, igiena personala in colectivitate si Sindromul Down!
Data : 29.03.2016

De aceasta data la Centrul de Christian in cadrul intalnirilor de grup au fost abordate cateva teme de interes general, printre primele discutii initiate s-a discutat despre pasiuni, hobby-uri ca si preferinte care sunt variate. Poate fi vorba de muzica, de pictura, de machete, de un sport, de astronomie, de fotografie sau de cu totul alte lucruri, pana la colectionarea a tot felul de obiecte, mai mult sau mai putin obisnuite.  
         Insa, de ce avem nevoie de ele? Motivele sunt diverse, fiecare dintre beneficiarii nostrii si-au spus preferintele in functie de abilitatile fiecaruia.
         Scopul intalnirii noastre a fost acela de a incerca sa ne deconectam un pic de la viata cotidiana, deoarece suntem adesea mult prea ocupati, iar activitatile unei zile, la serviciu, acasa, in public, pot fi surse de energii si emotii negative puternice, care duc la stres.
         Este in consecinta, nevoie de un mod de a elibera acest stres, si nu doar prin activitati pasive, precum programele TV pe care le urmaresti vizual. Este vorba de un complex de energii care se elibereaza mai usor facand ceva concret, totodata prin aceste discutii libere reusim sa ne cunoastem si sa mentinem relatiile de prietenie deja formate in cadrul centrului.
          Asadar, impreuna am ajuns la concluzia ca un hobby, nu poate fi altceva decat, o activitate care iti face placere si care iti poate dezvolta creativitatea, indemanarea. Prin urmare, nu numai ca te detensioneaza, iti ia gandul de la aspectele neplacute ale zilei, ale perioadei sau ale vietii tale si iti ofera o mica escapada din rutina zilnica, dar iti si ofera energie, buna dispozitie si bucurie. In plus, este un excelent remediu impotriva plictiselii.
          Cum sa te plictisesti facand ceva concret, care iti place? Acest lucru este de-a dreptul sanatos, fizic si psihic, pentru ca un tonus psihic bun creeaza si o stare fizica mai buna, crescand rezistenta organismului la factorii nocivi.
          Un alt aspect al problemei este definirea propriei personalitati. Nu doar munca, familia si contactele sociale ne definesc; acestea, inevitabil, sunt in relatie cu ceilalti, corelandu-ne si legandu-ne de ei. Un hobby este pasiunea ta, placerea ta, ceva ce te caracterizeaza pe tine, care spune ceva despre tine si care iti este specific tie, indiferent de cei din jur, dar in acelasi timp fiind vorba de interactiunea permanenta a beneficiarilor, acestia reusesc sa gaseasca puncte comune si noi motive de a socializa prin intermediul pasiunilor lor.

A doua tema abordata in cadrul intalnirii noastre a fost : igiena personala,  este un cuvant pe care il folosim pentru a ne referi la activitatile pe care le facem pentru a ne pastra curati si sanatosi. Toti trebuie sa invatam sa ne insusim obiceiurile care ne ajuta sa ne pastram sanatatea.
         S-a discutat in cadrul intalnirii de grup aspecte generale ale acestei teme despre reguli simple pentru a ne mentine sanatosi cum ar fi : Spala-te o data pe zi pe tot corpul cu apa calda si sapun; sterge-te bine si imbraca haine curate, proaspat spalate. Rufele murdare pune-le la spalat.
          Spala-te pe maini, inainte si dupa masa.
          Spala-te pe maini, dupa cumparaturi, dupa ce ai mangaiat animale, dupa ce ai folosit toaleta, dupa ce te-ai jucat, dupa ce ai folosit batista pentru nas, te-ai pieptanat sau te-ai incaltat, dar si dupa ce ai dus gunoiul.
        Spala-te pe dinti dimineata, seara si dupa fiecare masa.
        Mergi regulat la dentist.
        Spala fructele si legumele inainte de a le consuma.
        Aeriseste camera in care dormi.
        Pastreaza-ti unghiile de la maini si picioare curate.
        Aminteste-ti mereu sa te speli pe maini inainte de a manca!
         De asemenea , s-au pus in discutie si efectele negative  ale unei igiene necorespunzatoare asupra vietii noastre sociale si reactiile noastre la confruntarea cu astfel de situatii mai putin placute si gradul de toleranta al fiecaruia la o astfel de cojuctura nefavorabila.

       O alta tema abordata a fost aceea a persoanelor care sufera de sindrom Down , acest subiect a trezit interes deoarece, poate, printre beneficiarii nostrii exista oameni cu astfel de dizabilitati sau poate fiecare din noi avem prieteni, cunostinte care se confrunta cu o astfel de dizabilitate.
       Au fost discutate aspectele generale ale acestui sindrom, dar si  despre viata afectiva a acestora, despre, raspunsul  la sentimentele de prietenie si modul in care acestia pot fi cu usurinta  lezati de un comportament jignitor. Unii adulti isi pot gasi parteneri si pot avea o viata de cuplu independenta in comunitatea in care locuiesc.
       Fiecare persoana are aptitudini, inclinatii si talente proprii. Fiecare adult si copil cu sindrom Down este un individ aparte si trebuie respectat ca atare. Prejudecatile in privinta persoanelor cu sindrom Down trebuie eliminate.
      Fiecare trebuie sa aiba exact aceleasi posibilitati ca oricare alt om care le solicita pentru el ca fiind de la sine inteles.

      Scopul acestor teme a fost acela de a ne informa sau a ne imbogatii cunostintele generale fiind o buna modalitate  de a socializa si de a constientiza ascpectele placute sau mai putin placute ale unor deficiente pe care le implica colectivitatea si faptul ca fiecare individ in parte indiferent ca se confrunta cu o dizabilitate sau nu acesta doreste sa ii fie simtita prezenta in viata sociala.