Asociatia Persoanelor cu Handicap din Oltenia
ASOCIATIA PERSOANELOR CU  HANDICAP DIN OLTENIA
Bd. Republicii, bl. 25, sc. 2, ap. 6,
tel. 0353 404 437
Debutul activitatilor in cadrul Asociatiei Persoanelor cu Handicap din Oltenia  a constat in infiintarea clubului "Per aspera ad Astra" iar incepand din ianuarie 2013 s-a continuat furnizarea de servicii sociale in cadrul "Centrului de zi Christian" in parteneriat cu Primaria mun. Tg Jiu, situat in str. Mioritei nr. 5, Tg-Jiu. Astfel persoanele cu handicap din judetul Gorj au acum un loc und se pot intalni , pot socializa , isi pot petrece timpul in mod cat mai placut si cat mai util.Deviza noastra: "Pentru o Societate Incluziva". Va asteptam sa fiti alaturi de noi
APHO pe Facebook
Va rugam selectati luna si anul pentru care doriti informatii
Centrul de zi Christian
Evenimente august 2016

Viitorul meu, o epava in deriva sau un port la rasarit!

Centrul de Zi ,,Christian”  a abordat de aceasta data o alta tema care a reusit sa puna pe ganduri participantii care si-au exprimat liber opiniile cu privire la perspectiva viitorul fiecaruia.
     Am concluzionat impreuna ca la ora actuala ne confruntam cu o criza de identitate generala, de pespectiva si solutii.
    De aceea este important pentru persoanele cu dizabilitati sa isi reseteze intreg sistemul de valori sa gaseasca noi resurse pentru a-si valoriza si a gasi noi posibilitati de a construi cu pasi siguri un viitor conform  dorintelor fiecaruia.
     Am abordat subiecte privind planuri de viitor, factorii din prezent ce ne pot afecta sau ajuta in viitor, ce putem face in prezent pentru a ne atinge scopurile din viitor, dar ne-am ajutat si de imaginatie gandindu-ne unde ne-am vedea peste cativa ani.
     Scopul acestei activitati a fost acela de ai face constienti pe beneficiarii nostri ca gandurile noastre  sunt practic actiunile sau realitatea de maine, de aceea este important sa ne implementam ca o gandire sanatoasa si o atitudine pozitiva nu ne poate  aduce decat beneficii.
     De asemenea, pentru persoanele cu dizabilitati este vital sa creeze un tablou mental cat mai concret si realist in functie de posibilitatile sau piedicile pe care le impune dizabilitatea fiecaruia, astfel discutiile noastre au fost pe un ton incurajator si binevoitor pentru a stimula gandirea pozitiva a celor prezenti.          
     Intalnirile de grup au devenit tot mai familiare de aceea persoanelor prezente le este mult mai usor sa-si exprime liber propriile ganduri, vise, dar si asteptarile si posibilitatile morale ale fiecaruia.
       Ca de fiecare data, beneficiarii nostri s-au aratat dispusi sa isi expuna liber fiecare gand si fiecare dorinta, declarand ca o intalnire de acest gen le-a adus un plus de optimism sau poate o raza de speranta.






Aerobic si gimnastica ritmica si aerobic  la Centrul Christian.
             Data : In fiecare zi de Luni a saptamanii

Pentru a aduce un plus de energie si vitalitate ne-am gandit ca ar fi prielnic pentru beneficiarii nostri sa avem la Centrul de zi Christian o activitate noua si anume gimnastica ritmica, cat si aerobic cu un antrenor specializat in activitati sportive menite sa ne mentina in forma fizica dorita.
      Astfel cu ajutorul unei voluntare dornice sa initieze o astfel de activitate am pus in aplicare acest proiect ce are loc o data pe saptamana.
      Prin ,,Ora de gimnastica” ne dorim ca beneficiarii nostri sa constientizeze importanta miscarii fizice zilnice si cate beneficii aduce acest gen de activitate.
       De asemenea, faptul ca suntem activi fizic, putem spune ca si din punct de vedere emotional suntem stimulati sa ne mentinem optimisti si voiosi.
       Pe de alta parte, o astfel de activitate ne ajuta sa castigam mobilitate si coordonare fizica si totodata ne mentine activi.
       Beneficiarii se arata incantati si dornici de a incerca lucruri noi si participarea acestora este in numar crescator de la o activitate la alta


Excursie - vizitarea obiectivelor turistice din judetul Mehedinti Orsova - Cazanele Dunarii - Herculane -
Data : 27.08. 2016

Centrul de Zi ,,Christian”,  a organizat in data  de 27 august 2016, excursia anuala care a avut ca traseu principal ruta Tirgu-Jiu - Orsova, la care au participat un numar de peste 65 de persoane, beneficiari si insotitori ai acestora.
       Obiectivele turistice vizitate de grup, au fost: Manastirea. Vodita, Manastirea Sf. Ana, plimbare cu vaporul pe Dunare. De asemeni punctele vizitate in Baile Herculane au fost Statuia-monument a lui Decebal, Baile romane, cat si cladirile cu insemnatate arhitecturala a orasului.
         Sub aceasta nota de veselie si buna dispozitie,  am incercat sa oferim posibilitatea beneficiarilor nostri de a lasa deoparte activitatiile cotidiene desfasurate in cadrul centrului ti de a le oferii si altfel de experiente.
       Astfel, ne-am dorit prin aceasta excursie sa oferim prilejul participantilor la activitate de a petrece timp in aer liber si de ce nu poate pentru unii dintre ei de a participa la o activitate cu totul noua.
      Multi dintre acestia nemaivazand pana atunci aceasta zona a tarii, deoarece de cela mai multe ori pentru persoanele cu dizabilitati fie nu exista accesibilizare, fie nu au resursele financiare necesare pentru a face o excursie pe cont propriu sau poate unii dintre acestia nu au foarte multi prieteni in afara centrului cu care sa poata sa desfasoare astfel de activitati.
       Membrii beneficiari ai Centrului Christian au servit masa impreuna intr-un cadru prietenos, in orasul Baile Herculane, iar scopul principal al acestei excursii a fost crearea unui moment de relaxare, veselie si buna dispozitie.
       Prin mentinerea unui cadru familial al evenimentului, incercam sa  dezvoltam  sentimentul de participare la viata colectiva a persoanelor cu dizabilitati.
      „A fost frumos, bine organizat, in special organizatoric a iesit foarte bine. Am simtit aceasta plimbare ca pe o relaxare fizica si psihica, iar drumul a fost presarat cu pauze lungi in care ne-am putut destinde fizic. Plimbarea cu vaporul a fost un moment unic pentru multi, cred!” , a marturisit, unul dintre beneficiarii participanti la aceasta excursie.








Consiliere psihologica
Luna : August  2016
 
        In luna iunie 2016 departamentul Psihologie din cadrul Centrului de zi ˛Christian˛ a abordat in cadrul Consilierii de grup si dezbateri libere- Training privind dezvoltatea si optimizarea abilitatilor sociale conceput pe baza modelului deficitului de abilitati (cum sa ne prezentam, cum sa gasim teme potrivite de conversatie, cum sa ascultam activ, cum sa ne exprimam empatia, cum sa ne exprimam adecvat starea emotionala, cum sa initiem noi activitati sociale, cum sa formam si sa mentinem prietenii, cum sa ne exprimam dezacordul, cum sa devenim asertivi si in unele cazuri cum sa prezentam un discurs in public):
„Ceva special in legatura cu mine!”; „Preocuparile mele speciale!”-
Obiectivele propuse acestei sesiuni au fost: descoperirea a cit mai multor detalii despre fiecare membru al grupului; sesizarea faptului ca, desi oamenii au preocupari diferite, se aseamana in multe privinte; sa le permita membrilor grupului sa cunoasca preferintele si experientele unice ale fiecarui membru in parte. Exercitiul de interactiune a constat in solicitarea adresata membrilor de a scrie cateva propozitii care sa evidentieze o trasatura unica sau speciala a lor - poate un talent, un hobby sau o intamplare speciala pe care au trait-o. Le-am solicitat sa scrie doua sau trei trasaturi fizice ale lor in partea de jos a foii (ex. par lung, ochi caprui) pentru a le usura celorlalti sarcina de a ghici a cui pagina este citita.
Foile au fost puse intr-o cutie de pantofi iar ei au fost rugati sa citeasca, cu voce tare, cate o foaie pe rand. Pe masura ce fiecare hartie a fost citita, ceilalti participanti au incercat sa ghiceasca cine a scris-o. Cand cineva a ghicit corect, „persoana speciala” a trebuit sa vorbeasca mai mult despre ceea ce a scris. Celorlalti li s-a oferit posibilitatea sa participe la conversatie, oferind detalii despre propriile experiente sau pasiuni care au legatura cu subiectul dezvoltat de catre „persoana speciala”.
Persoana care a ghicit corect a fost urmatoarea care a ales o foaie, iar activitatea a continuat pana cand toate foile au fost citite.
In cadrul celei de a doua intalniri de grup  cu tema „Preocuparile mele speciale”, am incercat sa evidentiem asemanarile dintre membri grupului. Ei au avut de notat pe o hartie de flipchart, ce anume ii reprezinta pe ei, ce le place, de ce activitati se simt aproape, care sunt atributele lor definitorii.
           1.Interviul anamnestic ( Fisa cunoastere Arnold Lazarus ) pentru persoane nou venite care doresc sa beneficieze de consiliere:
-aspectul general de ansamblu- informatii generale ; starea emotionala; intentiile  suicidare; antecedente pshiatrice; medicatia avuta trebuie mentionata in detaliu, cu  dozele si efectele inregistrate in timpul tratamentului; antecedentele medicale si starea somatica actuala a beneficiarului; relatiile interpersonale( familie de origine, prieteni, mariaj) istorie personala si sociala; adolescenta; absenta vietii sexuale( care sunt preferintele sexuale ale beneficiarilor, partenerului sau partenerei; scaderea libidoului ca in depresie; tulburare de potenta sexuale); comportament, sentimente, senzatii fizice, imagini, ganduri. ( folosirea- Completare fraze).
2. Stabilirea psihodiagnosticului( evaluare psihologica )
- investigarea trasaturilor de personalitate si a temperamentului  prin folosirea:
      A. chestionarul de screening si diagnostic psihiatric PDSQ ( subscalale PDSQ: tulburarea depresiva majora; suicidul; tulburarea de stres posttraumatic; bulumia/ alimentatia compulsiva;
tulburarea obsesiv-compulsiva;tulburarea de panica; tulburarile psihotice; agorafobia; fobia sociala; abuzul/ dependenta de alcool; abuzul/ dependenta de medicamente; tulburarea de anxietate generalizata; tulburarea de somatizare; ipohondria).
                  B. testelor de personalitate( P. A. Schmiescheck; W. M. ; Eysenck - forma A)
C. investigarea nivelului cognitiv: matricele progresive standard Raven; teste de atentie distributiva
D. evaluarea severitatii disfunctice cognitive, acolo unde este cazul (M.M .S. E.)
                  E. evaluarea anxietatii acolo unde beneficiarii semnaleaza aceasta nevoie sau detin un diagnostic al examenului psihiatric cu anxietate generalizata, prin folosirea platformei de Psihologie Paxonline.( evaluarea depresiei, evaluarea adaptarii sociale W.S.A.S. , anxietate generalizata - GAD 7; anxietate generalizata - P.S.W.Q. ; tulburari de panica - ACQ si BSQ; tulburari de panica PDSS-SR;  fobie sociala BFNE-S ; nevroza obsesiv-compulsiva Y-BOCS; stress posttraumatic PDS si PTCI. ) 
3.Folosirea terapiei cognitiv comportamentale.
-metode de relaxare : relaxarea respiratiei; implementarea T. A. prin metode Schultz-forma scurta.
-procedura I. C. A. R. ( indentificarea gandirii disfunctionale, contracararea prin analiza logica, analiza dovezilor obiective, experimente comportamentale, folosirea metaforei ; alternative functionale ; repetitie.