Asociatia Persoanelor cu Handicap din Oltenia
ASOCIATIA PERSOANELOR CU  HANDICAP DIN OLTENIA
Bd. Republicii, bl. 25, sc. 2, ap. 6,
tel. 0353 404 437
Debutul activitatilor in cadrul Asociatiei Persoanelor cu Handicap din Oltenia  a constat in infiintarea clubului "Per aspera ad Astra" iar incepand din ianuarie 2013 s-a continuat furnizarea de servicii sociale in cadrul "Centrului de zi Christian" in parteneriat cu Primaria mun. Tg Jiu, situat in str. Mioritei nr. 5, Tg-Jiu. Astfel persoanele cu handicap din judetul Gorj au acum un loc und se pot intalni , pot socializa , isi pot petrece timpul in mod cat mai placut si cat mai util.Deviza noastra: "Pentru o Societate Incluziva". Va asteptam sa fiti alaturi de noi
APHO pe Facebook
Va rugam selectati luna si anul pentru care doriti informatii
Centrul de zi Christian
Evenimente februarie 2016
Vizita unui medic stomatolog la Centrul Christian

Ca de fiecare dată, încercăm să oferim beneficiarilor noștrii cât mai multe informații utile și de uz general care să îi ajute să își îmbunătățească stilul și modul de a trăi.
              Prin amabilitatea unui medic stomatolog, am avut prilejul să aflăm lucruri noi referitoare la igiena orala, despre cât de impotant este acest lucru și ce probleme poate genera o ingrijire orala deficitară, despre prevenție și cât de ușor pot fi evitate aceste neplăceri prin efectuarea unei igiene corecte, totodată au discutat despre :                                                                                                                                                                                                  
                Lipsa unei igiene orale corespunzatoare creeaza o stare de disconfort si poate favoriza o multitudine de boli la nivel local (carii si complicatiile ei, gingivite, etc.) si asa numitele boli de focar (sinuzite, glomerulonefrite, endocardite bacteriene si chiar infarct)                                               
               Tocmai de aceea considerăm că este important ca beneficiarii noștrii să afle pentru a prevenii aceste probleme, care pot fi evitate prin: periajul corect efectuat, de doua ori pe zi si folosirea atei dentare, a adopta o dieta echilibrata si a limita gustarile intre mese, folosirea produselor dentare care contin fluor (incluzand pasta de dinti), clatirea cu apa de gura, toate aceste probleme au fost discutate de către medicul stomatolog invitat și beneficiarii noștrii printr-o discutie liberă, dezinvoltă care le-a oferit posibilitatea să pună întrebări în funcție de interesul fiecăruia făra a se simții constrâși.


Spiritualitate, Divinitate,  Noroc 
Data : 16.02.2016

A devenit deja un obicei la Centrul de Zi ,,Christian” organizarea de sesiuni de socializare care vin în ajutorul beneficiarilor noștrii pentru evoluția lor personală, unde sunt dezbătute teme  despre creșterea interioară, centrarea pe sine, despre acțiunile pe care le întreprinzi și care până la urmă îți clădesc personalitatea.
            La fiecare sesiune de socializare prin temele abordate încercăm să pregătim beneficiarii noștrii cum să reacționeze în situațiile în care se află în afara zonei lor de comfort,  abia atunci când ne înlocuim obiceiurile mai puțin bune  cu unele mai bune, atunci când întreprindem acțiuni care ne cresc interior putem spune că ne dezvoltăm personal. Dezvoltare personală înseamnă a părăsi tribuna, a coborî în terenul vieții și a începe să trăiești cu adevărat.
          De această dată am abordat ca subiect de dezbatere : Spiritualitate, Divinitate, Noroc,  care până la urmă sunt strâns legate de caracterul fiecarui individ, mai exact de calitatea caracterului său, ceea ce caracterizează colectivitatea umană din punct de vedere al vieții sale spirituale, al specificului culturii sale. Spiritualiatetea are la baza sa principii precum empatia, recunoștința, iubirea, devotamentul, abia atunci când reușești să îți însusești aceste caltati  vei simți ce însemnă cu adevărat a simți.
        Așadar, prin această dezbatere colectivă, unde fiecare participant a putut să își exprime liber convinegrile personale referitoare la această tema atât de vastă am încercat să inoculăm în viața fiecăruia bucuria de a trăi,capacitatea de a te stresa cât mai puțin posibil, gândirea pozitivă.

      Dezvoltare spirituală și dezvoltare personală este să poți deveni mai luminos, mai bun, mai fericit decât ieri. Să poți observa un progres în direcția care tu ți-o dorești.
    La această temă beneficiarii s-au aratat încântați și doritori de cât mai multe interacțiuni de acest fel, care le aduc un plus de motivație și pozitivism.



Confectionarea de martisoare

       
           Am realizat ca in fiecare an in cadrul atelierului de terapie ocupationala martisoare din placaj pe care le-am facut cu ajutorul traforajului si al aparatului de pirogravat. Astfel,  s-au confectionat diferite forme ce simbolizeaza sosirea primaverii: trifoi, cosar, ghiocei, fluturasi. Dupa traforarea acestor forme de beneficiarii pasionati de acesta tehnica am organizat grupuri de persoane interesate, ce  le-au pictat in diferite nuante si le-au legat cu snur.
          Prin realizarea de activitati practice, intr-un cadru organizat, beneficiarii isi dezvolta abilitatile de manuire a instrumentelor de lucru, aptitudinile practice si simtul estetic.
            Scopul acestei activitati este de a petrece o parte a timpului liber intr-un mod placut, recreativ, care aduce satisfactie, dezvoltarea deprinderilor, indemanare.      



Ziua Bolilor Rare
Data
: 29.02. 2016

Ziua Bolilor Rare este o zi festivă care are loc în ultima zi a lunii februarie pentru a atrage atenția asupra bolile rare existente și pentru a îmbunătăți accesul la tratament medical și reprezentare pentru persoanele ce au aceste afecțiuni și familiilor acestora   Aceasta a fost înființată în anul 2008, deoarece, tratamentul pentru multe boli rare este insuficient, la fel cum sunt și rețelele sociale pentru a sprijini persoanele cu boli rare și familiilor acestora; în plus, în timp ce erau deja numeroase zile dedicate persoanelor care suferă de boli individuale,nu a fost în trecut o zi care să reprezinte persoanele care suferă de boli rare.    
          Așadar am organizat la centrul de zi Christian  o activitate menită să marcheze acest moment important al lunii februarie pentru că nu de puține ori am aflat că un număr considerabil de persoane  care frecventează și participă la actvitățile organizate ale centrului, suferă de afecțiuni rare care de foarte multe ori se confruntă cu diferite obstacole cum ar fi lipsa medicației sau imposibiliatea de a se manifesta cât mai firesc în cadrul social.   
         Pentru a veni în ajutorul beneficiarilor noștrii am adus un medic specialist neurolog care a raspuns tuturor întrebărilor, curiozităților acestora. Au primit sfaturi cu privire la buna organizare a stilului de viață al fiecăruia în funcție de afecțiunile lor.


Dragobete la Christian
             
             Luna Februarie a adus la centrul Christian numeroase activități artistice. Astfel am celebrat ca de fiecare dată pe 24 februarie ziua de Dragobete. Prezența la centru a fost numeroasă cu acestă ocazie, toți cei prezenți fiind puși pe distracție.
             Am desfășurat un program complex realizat atât de beneficiarii doritori să se implice, cât și prin prezența unui invitat special de muzică ușoară.
             Scopul unei astfel de manifestări se realizează pentru optimizarea persoanelor prezente, legarea de noi prietenii cât și consolidarea celor vechi, lărgirea sferei sociale.





Informare si consiliere sociala.
Luna : Februarie2016

Centrul Christian a informat beneficiarii în luna februarie cu privire la  asigurarea accesului persoanelor cu handicap în unităţile şi instituţiile de învăţământ și autorităţile publice. Astfel am abordat următoarele subiecte:
      a) promovarea şi garantarea accesului la educaţie şi formare profesională a persoanelor cu
handicap;
       b)  şcolarizarea la domiciliu a persoanelor cu handicap nedeplasabile pe durata perioadei de şcolarizare obligatorie, precum şi pregătirea şcolară, indiferent de locul în care persoana cu handicap se află, inclusiv prin cadrele didactice de sprijin/itinerante;
      c)  accesul la formele de educaţie permanentă, adaptându-le nevoilor educaţionale ale persoanelor cu handicap;
      d)  cooperarea dintre unităţile de învăţământ special sau de masă cu familia şi comunitatea, în vederea asigurării unei oferte educaţionale care răspunde nevoilor individuale ale persoanelor cu handicap;
        e)  pregătirea cadrelor didactice în vederea adaptării practicilor educaţionale pentru elevii cu handicap din grupe sau clase de învăţământ obişnuit;
        f)  posibilitatea practicării unui sport de către orice persoană cu handicap, precum şi pregătirea cadrelor didactice în vederea însuşirii de către acestea a unor noţiuni medicale şi tehnice specifice;
      g) servicii educaţionale de sprijin pentru persoanele cu handicap şi familiile acestora, prin specialişti în domeniul psihopedagogiei speciale;
       h)  accesul în unităţile şi instituţiile de învăţământ.



Curs de chitara, în fiecare zi de Miercuri, la Centrul de zi Christian

Din preocuparea constantă de a oferii beneficiarilor noștrii noi motive pentru a se implica activ și pentru a avea interacțiuni cât mai pozitive și productive pentru  starea generală  fizică, psihică si mentală, oferim beneficiarilor noștrii prilejul de a studia un instrument ( chitara) sub îndrumarea unui profesor de muzică care manifestă empatie și rabdare, lucru care facilitează modul de acumula cunoștințe în domeniul muzical, pentru beneficiari.
          Este bine cunoscut faptul că sunetele calde si armonioase ne pot induce stari benefice menite sa imbunatateasca starea de sanatate si calm si chiar ne pot face rezistenti la stresul zilnic care pentru persoanele cu dizabilități poate avea urmări mai grave, astfel  prin acest gen de activitate încercăm să diminuăm factorii care atentează la buna dezvoltare a acestora .
            Beneficiarii participă într-un număr cât mai mare  și sunt dornici să își exerseze abilitățile și chiar talentul lor muzical.



Ziua Brancusi

Începând cu anul acesta, ziua de 19 februarie este declarată Ziua Brâncuși și este considerată sărbătoare națională.
       Cu ocazia împliniri a 140 de ani de la nașterea sa am marcat această zi în cadrul centrului ca un omagiu pentru marele sculptor Constantin Brâncuși care ne-a dus în universalitatea lumii.
     Beneficiarii centrului au realizat în atelierul de terapie ocupațională la traforaj diferite lucrări ale lui Brâncuși pe care le-am expus în interiorul centrului, și am continuat programul și cu o serie de documentare despre viața și operele sale. Persoanele prezente au fost dornice să afle cât mai multe detalii despre viața sculptorului și au afirmat că se simt mândrii că locuiesc într-un oraș cunoscut în întreaga lume prin Ansamblul Monumental “Calea Eroilor”.
        Am organizat această activitate pentru a ne arăta dragostea și recunoștința față de Constantin Brâncuși și operele sale, pentru a ne îmbogății cunoștiințele de cultură generală, cât și folosirea timpului într-un mod constructiv.