Asociatia Persoanelor cu Handicap din Oltenia
ASOCIATIA PERSOANELOR CU  HANDICAP DIN OLTENIA
Bd. Republicii, bl. 25, sc. 2, ap. 6,
tel. 0353 404 437
Debutul activitatilor in cadrul Asociatiei Persoanelor cu Handicap din Oltenia  a constat in infiintarea clubului "Per aspera ad Astra" iar incepand din ianuarie 2013 s-a continuat furnizarea de servicii sociale in cadrul "Centrului de zi Christian" in parteneriat cu Primaria mun. Tg Jiu, situat in str. Mioritei nr. 5, Tg-Jiu. Astfel persoanele cu handicap din judetul Gorj au acum un loc und se pot intalni , pot socializa , isi pot petrece timpul in mod cat mai placut si cat mai util.Deviza noastra: "Pentru o Societate Incluziva". Va asteptam sa fiti alaturi de noi
APHO pe Facebook
Va rugam selectati luna si anul pentru care doriti informatii
Centrul de zi Christian
Evenimente mai 2014
Ziua Europeană de luptă împotriva discriminării persoanelor cu dizabilităţi

Data organizarii : 07.05.2014
               Asociaţia Persoanelor cu Handicap din Oltenia - Centrul de Zi „Christian”, a organizat evenimentul ,,VREAU ȘI POT SĂ ÎNSEMN CEVA !” cu ocazia celebrării „Zilei europene de luptă împotriva discriminării persoanelor cu dizabilități” cât și a „Zilei Europei”.
Scopul acţiunii a fost acela de a sensibiliza opinia publică cu privire la dreptul persoanelor cu dizabilități de a se bucura de șanse egale și acela de a aduce un plus de informație din sfera și perspectiva persoanei cu handicap, pentru a înlocui o prejudecată sau pentru a produce o schimbare de mentalitate.
Am urmărit prin aceast eveniment, să informăm opinia publică asupra înțelegerii în detaliu a nevoii integrării și nondiscriminării persoanei cu handicap. Una dintre principalele probleme ale acestei categorii de persoane constă în senzația de izolare pe care o resimt acut. Prin dizabilitățile de natură fizică, afectivă sau cognitivă, această categorie socială este izolată ca efect al etichetării , atribuirii, stereotipului și a imposibilității de a beneficia de facilitățile oferite de comunitate.
Așa cum am menționat anterior, acest eveniment a marcat atât „Ziua europeană de luptă împotriva discriminării persoanelor cu dizabilităţi” (5 Mai), cât şi „Ziua Europei” (9 Mai), în dorinţa promovării unei atitudini comprehensive asupra problemelor legate de handicap, precum şi mobilizarea comunităţii în vederea susţinerii demnităţii, drepturilor şi bunăstării persoanelor cu handicap.
Persoana cu dizabilități are nevoie să fie apreciată, să i se recunoască valoarea, să se autorecunoască și să fie recunoscută. De asemeni, poate să se aprecieze și mai mult dacă a fost înțeleasă, asumată și apreciată de membrii comunității din care face parte.
Evenimentul a cuprins momente artistice de muzică și poezie susținute de membrii Centrului Christian, copii gradiniței ,,Samarieteanu” cât și cvartetul de muzică clasică a Liceului de Muzica si Arte plastice din Tg-Jiu.
Programul a cuprins imagini video reprezentative centrului cu diversele activități la care membrii au luat parte și care au fost expuse în fața publicului prezent.
Centrul Christian a realizat un film cu mărturiile unora dintre beneficiarii noștri privind viața fiecăruia ca persoana cu dizabilități pornind de la denumirea evenimentului ,, Vreau si pot să însemn ceva!”
 
PROGRAM

Centrul de Zi „Christian”, organizează evenimentul ,,VREAU ȘI POT SĂ ÎNSEMN CEVA !” cu ocazia celebrării „Zilei europene de luptă împotriva discriminării persoanelor cu dizabilități” cât și a „Zilei Europei”.
Urmărim prin aceast eveniment, să informăm opinia publică asupra înțelegerii în detaliu a nevoii integrării și nondiscriminării persoanei cu handicap. Una dintre principalele probleme ale acestei categorii de persoane constă în senzația de izolare pe care o resimt acut. Prin dizabilitățile de natură fizică, afectivă sau cognitivă, această categorie socială este izolată ca efect al etichetării , atribuirii, stereotipului și a imposibilității de a beneficia de facilitățile oferite de comunitate
1.Următorul moment  va fi susținut de copii Grădiniței Samariteanul împreună cu beneficiarii Centrul de zi Christian, astfel principalul nostru obiectiv este captarea atenției cu privirea la sensibilizarea opiniei publice, dorința de a fi empatici cu cei din jur.
Prezența pe scenă are ca scop manifestarea abilităților persoanei cu handicap din perspectiva umanistă… eu pot să…..
2.Aveam plăcerea să prezentăm un Absolvent al Școlii Populare de Artă pe nume Robert Gavrilescu fiind membru la Centrul de zi Christian este cant autor, își compune singur piesele, linia melodică, dar își și interpretează creații.
N e va interpreta 2 piese -     Tu ești Luceafărul
- Ochii tăi
3.In continuarea vă prezentăm un tânăr talent  Mădălina Drondoe în vârstă de 11 ani, un copil deosebit care promite să vă încânte cu prezența sa.
Melodia Vis de țigan.
4.Din dorința noastră de a diversifica programul din acestă seara în momentele ce urmează Doamna Gruia Ecaterina va susține pentru dumneavostră un moment poetic. Prin interpretarea poeziei Regina Ostrogoților de George Coșbuc.

5.Avem deosebita plăcere de avea alături de noi CVARTETUL DE MUZICĂ CLASICĂ compus din : Ilie Cealâcu la vioară întâi, Ilie Cetean vioara a doua, Narcis Iacob violă, Ovidiu Vezure violoncel.
6.Pe întreg momentul reprezentației invitații noștrii vă vor încânta cu reprezentații ale unor arii celebre Așa cum am menționat anterior, acest eveniment marchează atât „Ziua europeană de luptă împotriva discriminării persoanelor cu dizabilităţi” (5 Mai), cât şi „Ziua Europei” (9 Mai), în dorinţa promovării unei atitudini comprehensive asupra problemelor legate de handicap, precum şi mobilizarea comunităţii în vederea susţinerii demnităţii, drepturilor şi bunăstării persoanelor cu handicap.
Persoana cu dizabilități are nevoie să fie apreciată, să i se recunoască valoarea, să se autorecunoască și să fie recunoscută. De asemeni, poate să se aprecieze și mai mult dacă a fost înțeleasă, asumată și apreciată de membrii comunității din care face parte.
Acestea fiind spuse momentul culminant al acestui eveniment îl reprezintă rularea unui filmuleț care dorim să aibă un efect pozitiv asupra dumneavoastră. Protagonistii acestui filmuleț sunt persoane cu dizabilități beneficiare ale Centrului Christian.

                           LUPTA ÎMPOTRIVA DISCRIMINĂRII
                 TEMA EVENIMENTULUI: „EU POT SI VREAU SA FIU,
                                                                                   EXACT CA ȘI TINE!”

1.Manifestarea respectului de sine și nevoia de recunoștință.
Persoana cu dizabilități are nevoie să fie apreciată, să i se recunoască valoarea, să se auto-recunoască și să fie recunoscută. Poate să se aprecieze și mai mult dacă a fost iubită și apreciată de parinții săi. Atunci are tendința spontană de a se iubi, dar și de a-i iubi pe ceilalți, iar afirmarea sa ca persoană autonomă va veni de la sine.
Fericită este situația celui care reușește să se afirme fără să domine sau să se revolte, căci în caz contrar el devine stăpânul sau sclavul celorlalți. Aceste două ultime situații se dovedesc adesea nesatisfăcătoare.Respectul de sine se dezvoltă când creem obiective realiste și dezvoltăm energia necesară pentru a reuși, respectându-i și pe ceilalți în cauză.
Au de asemenea nevoie să fie apreciați de ceilalți. Este acea nevoie de recunoștință, atât de importantă pentru majoritatea oamenilor. Plângem cu ușurință de bucurie când, într-un film, doi foști dușmani se împacă sau când doi îndrăgostiți își spun „ te iubesc ”.
2.Nevoia de apartenență și dragoste.
Simțim nevoia să aparținem, împreună cu semenii noștrii, unei viziuni comune despre viață în religie sau spiritualitate, în viața politică, în cluburi de petrecere a timpului liber sau întâlniri profesionale. Această nevoie de apartenență acoperă domenii foarte vaste: nevoia de a-l iubi pe Dumnezeu, de a ne iubi aproapele, dragostea părinteacă sau sexuală, nevoia de a fi recunoscut, apreciat, nevoia de a primi sau de a da tandrețe.
3.Nevoia de afirmare și autonomie a persoanei cu dizabilități.
Nimeni nu este complet liber atât din punct de vedere social cât și al personalității sale. Cine vrea să rămână liber trebuie să evolueze și să evite anarhia și revolta, iar cine se teme să devină liber riscă conformismul și supunerea. Satisfacerea acestei nevoi se dovedește din păcate dificilă. Dacă vrem să ne simțim  complet liberi și să nu acceptăm nici o constângere, fără să atacăm libertatea celorlalți am fi fără îndoială izolați de către cei ce resping această atitudine.
Percepția celor din jur privitor la nevoia de afirmare socială a persoanei cu dizabilități diferă de la o persoană la alta, și totul ține de gradul lor de toleranță, acceptare și educație individuală.
(Un alt exemplu este acela al indivizilor care doresc să se libereze de constrângeri în poziția: „vreau o rezolvare imediată”, fără să-i respecte pe ceilalți. Această poziție nu răspunde nevoii de afirmare sau de autonomie, este o alegere care poate fi anarhică sau totalitară.)