Asociatia Persoanelor cu Handicap din Oltenia
ASOCIATIA PERSOANELOR CU  HANDICAP DIN OLTENIA
Bd. Republicii, bl. 25, sc. 2, ap. 6,
tel. 0353 404 437
Debutul activitatilor in cadrul Asociatiei Persoanelor cu Handicap din Oltenia  a constat in infiintarea clubului "Per aspera ad Astra" iar incepand din ianuarie 2013 s-a continuat furnizarea de servicii sociale in cadrul "Centrului de zi Christian" in parteneriat cu Primaria mun. Tg Jiu, situat in str. Mioritei nr. 5, Tg-Jiu. Astfel persoanele cu handicap din judetul Gorj au acum un loc und se pot intalni , pot socializa , isi pot petrece timpul in mod cat mai placut si cat mai util.Deviza noastra: "Pentru o Societate Incluziva". Va asteptam sa fiti alaturi de noi
APHO pe Facebook
Va rugam selectati luna si anul pentru care doriti informatii
Centrul de zi Christian
Evenimente Octombrie 2016
,,Parada costumelor” 2016
Data : 31.10.2016 
  

       Tinand cont ca anotimpul toamna ne-a fost propice pentru a desfasura in cadrul centrului impreuna cu beneficiarii ce frecventeaza locatia noastra diverse activitati specifice de terapie ocupationala sau petrecerea timpului liber, am hotarat sa nu lasam aceasta oportunitate sa treaca asa usor.
       Astfel am inceput impreuna cu persoanele prezente sa decoram interiorul centrului si sa ne pregatim de aceasta data in ritm de sarbatoare pentru a desfasura activitatea concurs ,,Parada costumelor 2016”.
       Beneficiarii ce au participat la aceasta manifestare au fost incurajati sa dea frau liber imaginatiei si sa creeze povesti pentru personajul in care s-au deghizat.
        Persoanelor prezente au avut posibilitatea de a ne arate abilitatile lor creative, capacitatea lor de improviza si de a confectiona costumele pe care ulterior le-au etalat in vazul tuturor.
      Activitatea s-a desfasurat sub forma unui concurs, unde participantii au fost alesi de catre spectatori acestia din urma votand costumul care le-a atras atentia cel mai mult.
       Pentru a le rasplati efortul depus si inventivitatea am ales sa daruim celor ce s-au pregatit obiecte traforate sau pirogravate in cadrul centrului la atelierele de terapie ocupationala.
      Scopul activitatii organizate a fost acela de a oferi un prilej de veselie, de a le stimula capacitatea creativa si inventivitatea si de a le insufla spiritul competitiv.
        La finalul concursului am continuat cu o mica petrecere unde am servit impreuna dovleac copt.




Gimnastica ritmica si aerobic  la Centrul Christian.
Data : In fiecare zi de luni

Din dorinta de aduce noi activitati in cadrul Centrului de zi ,,Christian” asa cum am mentionat in raportarile anterioare, orele de gimnastica ritmica si aerobic s-au dovedit a fi de bun augur pentru beneficiarii nostri care participa cu interes si entuziasm in numar cat mai mare.
      Atmosfera antrenanta si ritmata, cat si miscarea prin joc si dans ii face pe acestia sa isi mentina starea de sanatate in limite normale, astfel incat pe unii dintre ei ajutandu-i chiar in corectarea deficientelor motorii.
      Existenta in mijlocul persoanelor ce participa la aceasta activitate a unei persoane specialiste in gimnastica ritmica si aerobic asa cum este Ricarda Radulescu,  ii incurajeaza si motiveaza iar acest lucru reprezinta un plus in dezvoltarea si implementarea unui program de stimulare a miscarii efectuata benefic pe care acestia sa il urmeze din placere, dar la care dau dovada de seriozitate si implicare.
      Scopul acestei activitati este acela de a ii mobiliza pe beneficiarii nostrii sa participe intr-un mod cat se poate de activ din punct de vedere fizic si social la ora de gimnanstica, eliminand cu aceasta ocazie sedentarismul, prezenta in fata calculatorului pe o perioada nedeterminata sau efectuarea altor activitati nefolositoare.






Este Vineri vizionam film la Centrul Christian!

Centrul ,,Cristian” a organizat incepand cu luna octombrie in fiecare zi de vineri, ,,Zi de film” la cererea beneficiarilor.
        Astfel, vor rula in continuare filme de comedie, actiune si documentare, dar si filme dublate sau desene animate acestea fiind alese in mod atent in functie de problemele de sanatate ale persoanelor prezente la acel moment in cadrul centrului.
        Pana in acest moment am avut recenzii pozitive privind activitatea pe care ne-am propus sa o derulam pe viitor pentru a le largii beneficiarilor ce frecventeaza Centrul Christian latura sociala, intelectuala, dar si imbogatirea vocabularului sau cunostiintelor din diferita domenii.
        Prin acest gen de activitate beneficiarii reusesc sa se relaxeze, destinda sau sa se inveseleasca si totodata  devin mai ascultatori prin respectarea regulilor de buna purtare atunci cand se afla in colectivitate.
        Ocuparea timpului petrecut in cadrul institutiei reprezinta un interes major, astfel incat incercam sa punem la dispozitia acestora surse pozitive, informatii ce ii ajuta in viata personala sau sociala pentru a invata lucruri noi, pentru a se autoeduca sau pentru a se relaxa intr-un mod constructiv.






Activitati socio-culturale si ocupationale.
Luna : Octombrie 2016
     
Beneficiarii Centrului de zi ,,Christian” au participat la urmatoarele activitati in cursul luni octombrie:      
1.Activitate pirogravura/traforaj
2.Activitate terapie ocupationala - plantat flori de interior
3.Activitate de origami
4.Activitate pictura pe scoarta de copac









Socializare si petrecerea timpului liber
Luna : Octombrie 2016
    
Centrul ,,Christian” a realizat pentru   beneficiari urmatoarele activitati:
     1.Intalniri de grup-dezvoltare personala cu tema ,,A iubi- a apartine”. Obiectivul propus privind aceasta tema a fost acela de a definii sentimentele pe care o persoana le poate experimenta in anumite momente si cresterea capacitatii de recunoastere a acestor sentimente.
      Abilitatea dobandita a fost constientizarea emotiilor si identificare acestora in momentele in care ele apar.
1.Curs de chitara
2.Joc remi, sah, table
3.Joc tenis de masa, joc de biliard
4.Ziua de film. Prin acest gen de activitate beneficiarii reusesc sa se relaxeze, destinda sau sa se inveseleasca si totodata  devin mai ascultatori prin respectarea regulilor de buna purtare atunci cand se afla in colectivitate.
5.Parada costumelor 2016. Persoanele prezente au avut posibilitatea de a ne arate abilitatile lor creative, capacitatea lor de improviza si de a confectiona costumele pe care ulterior le-au etalat in vazul tuturor.
      Activitatea s-a desfasurat sub forma unui concurs, unde participantii au fost alesi de catre spectatori acestia din urma votand costumul care le-a atras atentia cel mai mult.
       Pentru a le rasplati efortul depus si inventivitatea am ales sa daruim celor ce s-au pregatit obiecte traforate sau pirogravate in cadrul centrului la atelierele de terapie ocupationala.
      Scopul activitatii organizate a fost acela de a oferi un prilej de veselie, de a le stimula capacitatea creativa si inventivitatea si de a le insufla spiritul competitiv.








Consiliere psihologica
Luna : Octombrie 2016
 
      In luna octombrie, departamentul de psihologie din cadrul Centrului de zi ,,Christian”, a efectuat consiliere de grup si dezbateri libere cu privire la dezvoltarea abilitatilor de comunicare si socializare.
       Temele abordate in cadrul acestor dezbateri libere au fost, in prima sesiune: „Cum sa cunosti o persoana?; Avem ceva in comun!”.
       Obiectivele propuse pentru aceasta prima intalnire au fost: sa intelegem cat mai multe aspecte despre fiecare persoana in parte; sa-i ajutam pe membrii grupului sa sesizeze asemanarile si deosebirile dintre oameni.
       Sintagma „a avea ceva in comun” inseamna ca doi oameni impartasesc placerea de a face acelasi lucru, de a avea lucruri asemanatoare, de a avea abilitati asemanatoare si asa mai departe.
       Membrii grupului au avut de stabilit conform fisei de lucru specifice activitatii, preferintele lor cu privire la: sportul preferat, activitatea preferata, alaturi de cine locuiesc, ce preferinte culinare au,  ce domeniu de interes au, ce slujbe si-ar dori sa ocupe in functie de abilitatile si specializarile fiecaruia in parte.
         De asemeni au trebuit sa scrie despre particularitatile partenerului de activitate, cum il vad ei, cum cred ca este sau cum l-au cunoscut in contextul relationarii din cadrul Centrului.
        In cea de-a doua sesiune, temele au fost: „Cum sa faci un compliment; Acceptarea unui compliment”.






Intalnire de grup, dezvoltare personala ,,A iubi - a apartine!”
Data :18.10.2016
    
       Iubirea nu e acolo din intamplare e sadita din prima zi cand ne nastem si pana murim. Iubirea e sentimentul puternic de afectiune, atractie si unire a doua fiinte. Este motivatia care ne transforma viata intr-o continua cautare. Ce este iubirea? Atat de simplu, dar atat de complicat aceasta transformandu-se pe parcursul vietii.  
       Pornind discutia de la aceste idei esentiale, beneficiarii nostri invata de la o intalnire la alta importanta si valoarea inestimabila a sentimentelor care trebuie sa ne calauzeasca in cladirea sau mentinerea relatiilor pe care le intreprindem de-a lungul vietii.
       La intalnirile de grup unde beneficiarii socializeaza pe o anumita tema, acestia reusesc sa se simta in largul lor povestind din experientele persoanele acumulate de-a lungul anilor.
       Persoanele prezente invata sa isi corecteze greselile din trecut, sa profite de oportunitatile din prezent si sa gaseasca speranta pentru planurile de viitor.
       De aceea de fiecare data cand vorbim despre iubire este o sursa inepuizabila de discutie deoarece iubirea poate avea multe forme si poate fi perceputa in multe moduri.
        Prin aceste intalniri, unde reusim sa interactionam pozitiv modul de abordare devine benefic pentru dezvoltarea fiecarui individ in parte, pentru dezvoltarea laturii emotionale, pentru modul nostru de a relationa si de a exista din punct de vedere social.
       Obiectivul propus privind aceasta tema a fost acela de a definii sentimentele pe care o persoana le poate experimenta in anumite momente si cresterea capacitatii de recunoastere a acestor sentimente.
        Abilitatea dobandita a fost constientizarea emotiilor si identificare acestora in momentele in care ele apar.
       

                 




Activitati de utilizare a calculatorului si comunicare prin  reteaua de internet
          Luna : Octombrie 2016

Beneficiarii Centrului ,,Christian” au primit informatii in luna Octombrie despre urmatoarele elemente :
1.Retele de calculatoare .
       Privitor la aceasta tema am abordat pe parcursul mai multor teme de teorie aspecte privind:
•Scurtul istoric al retelelor de calculatoare
•Tipuri de retele de calculatoare
2.Folosirea unui editor de imagine (Corel Draw, notiuni generale) ;
      Persoanele prezente in acesta luna au fost instruite sa foloseasca programul CorelDRAW.   
      CorelDraw este un program de aplicatie pentru prelucrare de imagine orientat in principal pe lucrul cu obiecte vectoriale, avand insa si facilitati de inglobare si prelucrare de obiecte tip bitmap.
       Cei prezenti au avut posibilitatea de a modifica si edita imagini foto, de a obtine informatii despre obiectele grafice ce sunt pozitionate pe straturi si se afla intr-o relatie ierarhica. Ordonarea obiectelor si ajustarea transparentei lor permite realizarea unor imagini finale avand proprietatile dorite de proiectant.
       Manevrarea obiectelor se face cu succes prin buna cunoastere a modului de selectare a obiectelor si a modului de ordonare a acestora. Interfata grafica este foarte intuitiva.
3.Recuperarea datelor sterse din greseala cu ajutorul programelor speciale.
       Pentru a recupera sau restaura datele de pe un dispozitiv enumerat mai sus, vom folosi urmatoarele programe ;
      Recuva este un program de recuperare a fisierelor creat de Piriform, dezvoltatorul cunoscutelor aplicatii CCleaner si Speccy. Acesta poate fi instalat sau, in cazul in care optam pentru utilizarea versiunii portabile, rulat pur si simplu in orice sistem de operare Windows de 32 sau 64 biti. Chiar daca interfata programului este simpla si foarte intuitiva, acesta dispune si de un wizard care ne va ghida in timpul procesului de recuperare a fisierelor sterse.Au mai fost prezentate solutiile la cateva probleme obisnuite privind dispozitivele pentru magistrala seriala universala (USB), inclusiv probleme de instalare.
      Wise Data Recovery, este un instrument ce merita luat in calcul in momentul incercarii recuperarii fisierelor sterse, mai ales daca alte aplicatii asemanatoare au dat gres. Wise Data Recovery nu garanteaza 100% recuperarea datelor pierdute, insa este mai efectiva decat Recuva in anumite situatii.
       Mai exista si alte programe de recuperare a datelor precum ;
•Data Recovery Wizard Free,
•Undelete 360,
•DiskGetor Data Recovery Free,
•Easy Flash Recovery, etc.