Asociatia Persoanelor cu Handicap din Oltenia
ASOCIATIA PERSOANELOR CU  HANDICAP DIN OLTENIA
Bd. Republicii, bl. 25, sc. 2, ap. 6,
tel. 0353 404 437
Debutul activitatilor in cadrul Asociatiei Persoanelor cu Handicap din Oltenia  a constat in infiintarea clubului "Per aspera ad Astra" iar incepand din ianuarie 2013 s-a continuat furnizarea de servicii sociale in cadrul "Centrului de zi Christian" in parteneriat cu Primaria mun. Tg Jiu, situat in str. Mioritei nr. 5, Tg-Jiu. Astfel persoanele cu handicap din judetul Gorj au acum un loc und se pot intalni , pot socializa , isi pot petrece timpul in mod cat mai placut si cat mai util.Deviza noastra: "Pentru o Societate Incluziva". Va asteptam sa fiti alaturi de noi
APHO pe Facebook
Va rugam selectati luna si anul pentru care doriti informatii
Centrul de zi Christian
Evenimente martie 2014
Ziua Internațională a Poeziei.     
Data : 19.03.2014

      În această zi am adus un omagiu tuturor poetilor care au contribuit la îmbogățirea și îmbunătățirea limbii și literaturii române. Dar dincolo de marele aport pe care oamenii de literatură ai aceștei țări l-au adus, aceștia au reușit prin compozițiile lor literare să ducă poezia la un alt nivel și anume să sensibilizeze făcându-ne să înțeleagem că poezia nu e altceva decât emoție pură.
     Ca o expresie profundă a minţii umane şi ca o artă universală, poezia este un instrument pentru dialog şi apropiere. Diseminarea poeziei ajută la promovarea dialogului între culturi şi înţelegerea între popoare, deoarece oferă acces la exprimarea autentică a unui limbaj.“ (extras din mesajul directorului general al UNESCO, Irina Bokova, cu ocazia Zilei Internaţionale a Poeziei)
      Ziua Internațională a Poeziei este pe data de 21 martie și este declarată de UNESCO, începând din anul 1999, drept o recunoaștere a faptului că oamenii de litere și de cultură, poeții și scriitorii din întreaga lume și-au adus o contribuție remarcabilă la îmbogățirea culturii și spiritualității universale. De asemenea, “Ziua internațională a poeziei” urmărește să susțină creația poetică, stabilirea unui dialog între poezie și alte genuri ale creației, editarea și promovarea poeziei ca artă deschisă oamenilor.
     Așadar în încercarea noastră de a arata tuturor celor prezenți la activitatea organizată în cadrul Centrului de zi Christian importanța poeziei în vietiile tuturor oameniilor dar mai ales contribuția geniilor precum Mihai Eminescu, Nichita Stănescu precum și mulți alți fără de care literatura română nu ar fi evoluat.
        Am reușit astfel să sensibilizăm și să dialogăm într-un mod constructiv, fiecare participant a recitatând poezii fie compoziții proprii fie opere îndrăgite ale marilor poeți români.
     La finalul activității toți cei prezenți s-au declarat încântați de această acțiune spunându-ne că astfel de activități sunt binevenite pentru că într-un mod plăcut și un ambient relaxant reușesc să afle informații noi.
Teatrul Pinocchio
Data : 31.03.2014

Centrul de Zi Christian  a fost vizitat de trupa de papușari profesionisti "Pinocchio" din cadrul Scolii Populare de Arta din Targu Jiu a pus in scena povestea muzicala "Sultanița".                                                                                                                                                   Textul piesei de teatru este scris de Carol Landh, fostul scenograf al Ansamblului Profesionist "Doina Gorjului" si a fost adaptat pentru teatrul de papusi de catre Viorel Garbaciu, directorul Scolii Populare de Arta. "
             Am fost foarte bucuroși să avem astfel de oaspeți mai ales pentru copii care frecventează Centrul de  zi Christian care au fost foarte încântați ca de fiecare dată .
              Prin astfel de activități ne dorim să aducem zâmbete pe chipurile participanților noștri să îi introducem de fiecare dată în lumea poveștilor și a povețelor de unde uneori pot lua aminte și pot să învețe lucruri folositoare și în același timp să își petreacă timpul într-un mod distractiv și constructiv.                                                                                                              
Vizita la Teatrul Dramatic Elvira Godeanu.
Data: 26.03.2014

La invitația organizatorilor de la Teatrul dramatic Elvira Godeanu  am luat parte la piesa de teatru pusă în scenă care se intitulează„Un cuplu ciudat, varianta feminină”, a fost scris de Neil Simon la 20 de ani după prima versiune, cea masculină. În prima variantă, 6 bărbaţi joacă pocher, iar cele două femei care vin în vizită sunt englezoaice, iar în cea de-a doua, pandant, 6 femei joacă „Ştii şi câştigi” („Trivial Pursuit”), iar cei doi bărbaţi sunt spanioli.
        Versiunea feminină este mult mai amuzantă decât cea masculină. Femeile vorbesc despre ele însele, unele despre altele, despre soţii lor şi despre bărbaţi în general, implicit despre sex, despre relaţii ratate şi şanse neexploatate. Întrebările din „Trivial Pursuit” sunt întotdeauna un pretext pentru comentarii hazoase, mai mult sau mai puţin cinice, şi pentru amintiri din anii de liceu.
       Prin această acțiune am urmărit să participăm la viața socială și activitățile care sunt organizate pentru publicul larg și în acest fel ne-am dorit să sporim dorința persoanelor cu dizabilități de a fi activi,comunicativi și receptivi la activitățile noi. În același timp am încercat să facem opinia publică atentă la nevoile persoanelor cu dizabilitățiși să găsim înțelegere din partea semenilor noștrii.
        Participanții noștri au fost entuziasmați și multumiți ca pot lua parte la acte teatrale de acest gen, piesa de teatru fiind amuzantă aceștia s-au simțit foarte bine atmosfera fiind una placută.
Vizionare film artistic: The book thief. ( Hoțul de cărți.)     
Data : 12.03.2014


Centrul de zi Christain a organizat seara de film, unde toți beneficiarii au fost invitați să participe la acestă activitate. Aceștia au fost invitați să vizioneze The book thief. ( Hoțul de cărți.)  un film de mare succes.    
      O nominalizare Oscar, o nominalizare Globul de Aur, o nominalizare BAFTA.
       Ecranizarea unui roman de mare succes, HOŢUL DE CĂRŢI spune povestea dătătoare de inspiraţie a unei fete pline de viaţă şi curajoase, pe nume Liesel, care transformă vieţile tuturor celor din jurul ei când este trimisă să locuiască la o familie adoptivă, în Germania celui de-al Doilea Război Mondial.
Pentru Liesel, puterea cuvintelor şi a imaginaţiei devine un mijloc de a evada din vâltoarea evenimentelor de care sunt înghiţiţi ea şi toţi oamenii pe care îi cunoaşte şi pe care îi iubeşte, ba chiar un mijloc de a găsi bucurie. Ea este inima şi sufletul poveştii din HOŢUL DE CĂRŢI
       De altfel, inima şi sufletul, precum şi triumful şi perseverenţa, sunt motoarele filmului, care este bogat în teme şi personaje în care se va regăsi fiecare generaţie. O ilustrare emoţionantă a capacităţii spiritului uman de a face faţă vicisitudinilor, această poveste optimistă înfăţişează contrastul dintre inocenţă (întruchipată de Liesel) şi tirania omniprezentă care a marcat epoca respectivă şi patria ei.
       Vizionarea filmului a fost o activitate plăcută pentru beneficiarii noștri care s-au bucurat să vizioneze și un filme de acest gen diferite de ceea ce prezintă mass-media în fiecare zi.
Ziua Internațională a Femei (8 Martie, Ziua Mamei.)
Data: 5.03.2014


Centrul de zi Christian a organizat în luna martie diferite activități care prilejuiesc sosirea primăverii printre aceste activități putem enumera și Ziua Internaţională a Femeii, sărbătorită pe 8 Martie.
          Această activitate a fost o ocazie pentru fiecare de a aduce bucurii şi a oferi simboluri de apreciere pentru cele mai apropiate şi mai apreciate ființe.
           Evenimentul spectacol a inserat în programul său,  momente alternative de poezie, cântec și povești dedicate începutului primăverii și Zilei Mamei, ele fiind susținute de tinerii beneficiari ai  Centrului, cât și de invitații participanți la acest spectacol, precum:  copiii de la grădinița „Samariteanul” și reprezentanții Liceului de Muzică și Artă din Tîrgu-Jiu.
            Scopul acţiunii noastre este acela de a oferi tinerilor cu dizabilităţi prilejul de  a-şi dezvolta  abilităţile şi potenţialul artistic gandindu-ne astfel că acest început de martie este momentul propice de a-și comunica trăirile pozitive vis-à-vis de persoana care le-a dat naștere și i-a susținut interesele cu cel mai desăvârșit devotement. 
             În acelaşi timp colectivul Centrului Christian merge pe premisa că lăsându-le spațiul pentru a se manifesta artistic într-un mod activ, este ceva eliberator al tensiunii negative acumulate de-a lungul timpului, iar nivelul stimei de sine și percepția asupra propriei persoane se îmbunătățește astfel.
Spectacolul reunește oameni în același loc, creează legături și este ca și o provocare privind stereotipiile și discriminarea ce este menținută de societate.