Asociatia Persoanelor cu Handicap din Oltenia
ASOCIATIA PERSOANELOR CU  HANDICAP DIN OLTENIA
Bd. Republicii, bl. 25, sc. 2, ap. 6,
tel. 0353 404 437
Debutul activitatilor in cadrul Asociatiei Persoanelor cu Handicap din Oltenia  a constat in infiintarea clubului "Per aspera ad Astra" iar incepand din ianuarie 2013 s-a continuat furnizarea de servicii sociale in cadrul "Centrului de zi Christian" in parteneriat cu Primaria mun. Tg Jiu, situat in str. Mioritei nr. 5, Tg-Jiu. Astfel persoanele cu handicap din judetul Gorj au acum un loc und se pot intalni , pot socializa , isi pot petrece timpul in mod cat mai placut si cat mai util.Deviza noastra: "Pentru o Societate Incluziva". Va asteptam sa fiti alaturi de noi
APHO pe Facebook
Va rugam selectati luna si anul pentru care doriti informatii
Centrul de zi Christian
Evenimente aprilie 2016
Ziua Pamantului.
Data : 20.04. 2016

Beneficiarii Centrului ,,Christian’’ au fost invitati sa ia parte la evenimentul Ziua Pamantului care a fost organizat de catre ?coala Gimnaziala ,,Pompliu Marcea” , invitatul de onoare la acesta actiune fiind Alexandru Mironov.
       Acesta a pus in discutie importanta respectivei zile ce are loccare in fiecare an, se sarbatorindu-se pe data de 22 aprilie, ziua cand s-a nascut miscarea pentru protejarea mediului inconjurator.
        Ziua Pamantului a fost fondata de senatorul american Gaylord Nelson in anul 1970, cu scopul de a trezi clasa politica din dezinteresul pe care il arata fata de mediu.
        Ziua Pamantului a fost celebrata in primul an de circa 20 milioane de cetateni americani, in marea lor majoritate tineri si foarte tineri.   Dupa 2 decenii, in anul 1990, peste 200 milioane de oameni din 141 de tari au transformat Ziua Pamantului intr-o manifestare de amploare in istoria omenirii, prin alaturarea lor in dorinta de a milita pentru un viitor mai bun al planetei noastre. In anul 2009, Organizatia Natiunilor Unite a declarat ziua de 22 aprilie ca sarbatoare oficiala a planetei Pamant si expresie comuna a dorintei tuturor de a construi o societate stabila, pentru un viitor mai curat si mai verde.
        Am considerat aceasta manifestare ca un bun prilej de a afla informatii noi si utile pentru cultura noastra generala si un motiv in plus de a depasii sfera noastra de actiune si comunicare, iar prin aceasta vizita beneficiarii au interactionat cu elevii care participau la activitate, aducandu-le un suflu plin de etuziasm si bucurie prin naturaletea caracteristica varstei lor.
         Beneficiarii prezenti la acesta actiune s-au aratat fascinati de informatiile primite, de filmuletele power point prezentate, cat si de faptul ca au primit raspunsuri la intrebari legate de astronomie.





Intalnire de grup - dezvoltare personala- ,,Visul meu, abilitatile si calitatile mele”
Data : 12.04.2016

Am  organizat la Centrul de zi ,,Christian” intalnirea de grup - dezvoltare personala, care a ajuns sa fie una dintre activitatile preferate ale beneficiarilor nostrii, care prin intermediul acestor manifestari reusesc sa comunice mult mai bine si sa isi expuna propriile pareri.
      De acesta data, tema abordata a fost legata de propriile vise, calitati si abilitati, plecand de la premisa ca personele cu dizabilitati resimt o nevoie mult mai mare de apreciere si recunoastere a propriilor valori  si fiind constienti ca nivelul valorii de sine este dramatic determinat de modul in care esti privit si luat in considerare de oamenii importanti din viata ta.
      Lipsa acceptarii din partea lor conduce la aparitia sentimentului de inferioritate. Orice opinie exprimata (sau dedusa) afecteaza propria ta idee despre valoarea ta ca om.
      Astfel intalnirea de grup s-a bazat pe un lucru simplu dar foarte important pe care-l putem face in astfel de momente este un inventar - o evaluare putin subiectiva a persoanei tale, avand grija sa sublinipm si sa amplificam partile pozitive si sa le lasam deoparte pe cele negative, lipsite de importanta in comparatie cu celelalte.
       Prima data ne-am concentrat bine pe  realizarile  personale. Din ele,  am incercat sa extragem  cu atentie aptitudinile pe care le are fiecare, recunoscand  potentialul  lor este fantastic - poti face absolut orice, poti deveni in orice moment persoana care visezi sa fii!
       Scopul acestei dezbateri a fost acela de a ii face constienti pe participantii nostrii la gradul de responsabilitate  si asumare pe care il are fiecare si cate beneficii ne poate aduce o gandire pozitiva.                                                                                                                                               Principala menire a acestei intalniri a avut la baza cultivarea sentimentul valorii de sine  care este de fapt radacina, a tot ce poti obtine in viata.
        Daca nu te pretuiesti, nu te accepti si nu te iubesti, nimeni n-o va face - nici colegii, nici prietenii, nici partenerul de viata, nici sefii, nici chiar proprii tai copii - si nu cred ca asta iti doresti de la viata. Tocmai de aceea prin aceaste discutii libere nu facem altceva decat sa sporim increderea in sine si in fortele proprii, prin evidentierea abilitatilor fiecaruia.





„Scoala altfel’’, Pictura pe oua - Scoala Gimnaziala ‘’Pompiliu Marcea’’
Data : 21.04.2016

In cadrul Saptamanii ,,?coala altfel”, am primit vizita elevilor de clasa a IV-A de la ?coala Gimnaziala ‘’Pompiliu Marcea’’, care au venit cu scopul de a realiza impreuna cu beneficiarii centrului pictura pe oua din zapada artificiala.
            Persoanele prezente la acesta activitate s-au aratat creative si cu o imaginatie bogata, dar interactiunea lor cu invitatii a fost eficienta ajutandu-i sa-si largeasca sfera sociala si sa se incarce pozitiv.
            Dupa pictarea lor,  ouale au fost puse intr-un cosulet pe care l-am decorat cu iarba verde si pe care l-am expus in cadrul centrului.
           Prin intermediul acestor  activitati beneficiarii nostri reusesc sa  isi mareasca aria de comunicare si interactiunile cu membrii societatii, dezvoltandu-si totodata abilitatile creative, cat si simtul practic.
           Manifestarile de acest gen reusesc sa ii mentina mereu in contact cu societatea acest lucru fiind foarte important pentru dezvoltarea lor emotionala.
           La finalul activitatii elevii le-au oferit beneficiarilor un mic cadou cu ocazia apropierii Sarbatorilor Pascale.




Perfectiunea - greseala comparatiei.
     Ziua Internationala a Poeziei
Data : 26.02.2016.

A devenit deja  o activitate cotidiana la Centrul de Zi ,,Christian”  sa dezbatem teme de o importanta vitala pentru dezvoltarea laturii umane, emotionale a fiecarui individ in parte.
          De aceea, am preferat ca de acesta data sa discutam despre acest obicei banal si pana la urma firesc de a ne compara cu ceilalti atata timp cat acest lucru nu devine un mod de a fii .
          In speranta ca , afland parerile beneficiarilor nostrii, vom putea ameliora sentimentele mai putin pozitive (neicrederea in sine, nevoia de dependenta) care insotesc acesta dorinta a noastra de a fi perfecti si mereu pe placul celorlalti.
          La acesta intalnire am invatat despre cum sa ne cultivam bunatatea si sa facem din acest lucru un mod de a exista si cum sa ne cream un scut de aparare pentru cei din jurul nostru.
          Privind din perspectiva subiectiva persoanele cu dizabilitati care  resimt o nevoie de apreciere si recunoasterea lor ca si indivizi capabili de a se manifesta cat mai natural in sfera sociala, consideram ca este necesar sa invatam sa ne acceptam asa cum suntem si sa intelegem ca suntem unici in felul nostru si ca singura preocupare reala este aceea ce de a invata sa avem o atitudine pozitiva fata de propria persoana pentru ca pana la urma daca exista pace in interior, cu siguranta, va fi vizibila la exterior.
      Intr-o alta ordine de idei, dar in stransa legatura cu activitatea desfasurata, beneficiarii nostrii au avut parte de o vizita din partea a doua a programului, persoane binevoitoare care cu ocazia Zilei Internationale a Poeziei si-au manifestat dorinta de a le darui carti, DVD-uri cu filme, cat si reviste medicale.





Vizita beneficiarilor Penitenciarului Tg - Jiu
Data : 25.04.2016

Centrul de Zi ,,Christian’’ a primit vizita detinutilor Penitenciarului Tg-Jiu, motivul acestei intalniri a fost acela de a confectiona impreuna felicitari cu motive pascale.
     Am considerat necesara aceasta vizita pentru a constientiza ca nu doar persoanele cu dizabilitati sunt cele care se afla in situatii de vulnerabilitate si ca semenii nostrii poate au nevoi mult mai mari decat ale noastre.
      Cu acesta ocazie beneficiarii au putut empatiza cu invitatii fiind, un moment prielnic de a invata cum sa ne aparam de situatiile primejioase si sa actionam conform principiilor morale.
      In timpul activitatii, a fost o atmosfera calma, placuta fiecare participant bucurandu-se de un nou prilej de a socializa.
      Persoanele cu dizabilitati prezente la acesta activitate au interactionat cu usurinta si nu au avut motive de teama, ba chiar s-au simtit confortabil si am comunicat fara probleme.




Saptamana „Scoala altfel’’-  Colegiul National Spiru Haret
Data : 19.04.2016

De cativa ani in toate scolile se deruleaza programul  „ ?coala altfel “ ce consta  in activitati educative de tot felul, extracurriculare si extrascolare.
          In saptamana  in care s-a derulat acest program membrii Centrului Christian au fost vizitati de elevii de clasa a XI-a de la Colegiul National ,,Spiru Haret”,  pentru a desfasura impreuna cu acestia o serie de activitati interactive, distractive si educative.
          Elevii impreuna cu beneficiarii prezenti din cadrul centrului au inceput programul participand la un concurs de cultura generala acestia s-au impartit in doua echipe mixte fiecare din ele avand un lider.
          Programul a fost complex si i-a antrenat pe toti cei prezenti in competitie, mobilizand persoanele cu dizabilitati sa demonstreze ca pot face fata oricarei provocari.
          Pe tot parcursul acestei activitati elevii au interactionat cu beneficiari centrului si au fost placut impresionati de catre persoanele cu dizabilitati care au fost  active si s-au implicat pe toata durata programului.
         Scopul acestei activitati a fost de a intari si a mentine relatii bune intre persoanele cu dizabilitatii si elevii din scolile noastre, dar si pentru constientizarea acestora privind problemele cu care se confrunta acesta categorie a societatii.





Pictura pe oua
Data : Aprilie 2016

Pastele reprezinta una dintre cele mai importante sarbatori anuale crestine, care comemoreaza evenimentul fundamental al crestinismului, Invierea lui Iisus Hristos, considerat Fiul lui Dumnezeu in religiile crestine.
          Legat de aceste sarbatori exista multe obiceiuri, iar unul dintre cele m-ai raspandite si a caror prezenta este obligatorie pe masa de Paste este vopsirea de oua rosii.
         Profitand de aceasta perioada a anului, am hotarat sa realizam in cadrul centrului pictura pe oua din zapada artificiala impreuna cu beneficiarii doritori.
        Persoanele care au luat parte la aceasta sesiune au realizat pentru fiecare obiect pictat un model propriu, deosebit specific incondeiatului.
        Astfel de ateliere de creatie ofera beneficiarilor momente de relaxare pentru a le dezvolta spiritul creativ.
        Am organizat aceasta activitate cu scopul de a ajuta persoanele cu dizabilitatii sa-si accepte problemele de sanatate, sa se simta utili, pentru a le dezvolta increderea in sine, imaginatia si capacitatea intelectuala.