Asociatia Persoanelor cu Handicap din Oltenia
ASOCIATIA PERSOANELOR CU  HANDICAP DIN OLTENIA
Bd. Republicii, bl. 25, sc. 2, ap. 6,
tel. 0353 404 437
Debutul activitatilor in cadrul Asociatiei Persoanelor cu Handicap din Oltenia  a constat in infiintarea clubului "Per aspera ad Astra" iar incepand din ianuarie 2013 s-a continuat furnizarea de servicii sociale in cadrul "Centrului de zi Christian" in parteneriat cu Primaria mun. Tg Jiu, situat in str. Mioritei nr. 5, Tg-Jiu. Astfel persoanele cu handicap din judetul Gorj au acum un loc und se pot intalni , pot socializa , isi pot petrece timpul in mod cat mai placut si cat mai util.Deviza noastra: "Pentru o Societate Incluziva". Va asteptam sa fiti alaturi de noi
APHO pe Facebook
Va rugam selectati luna si anul pentru care doriti informatii
Centrul de zi Christian
Evenimente mai 2016
Intalnire de grup, dezvoltare personala : Sensul vietii!
Data :10.05.2016

Centrul  Chistian in cadrul intalinirilor de grup a abordat, de aceasta data, o alta tema, sensul vietii, nimeni nu este intrebat cand si unde vrea sa se nasca, dar fiecare stie la un moment dat ce vrea sa fie in viata sau ce si-ar dori. Pentru ca “aparem” astfel pe lume, de asta privim viata ca pe un dar, desi sensul acestui dar ne scapa adesea.
         Odata intelegand dimensiunea si amploarea lumii in care am aparut, sensul vietii devine tot mai greu de descifrat datorita multitudinii de evenimente la care luam parte. Moartea este confirmarea efemerului vietii si adesea, moartea cuiva este prima experienta care il face pe om sa reflecte asupra sensului vietii.   
         Cautand un sens, adesea sensul este cel pe care omul si-l impune, dar fiindca viata in sine este un fapt atat de complex, acest sens difera foarte mult de la un om la altul, si totodata nu se poate spune ca cineva a aflat adevaratul sens al vietii, pentru ca aceste adevaruri sunt relative, si subiective.
          Sensul vietii se defineste prin experienta si cunoastere, si anume raportari la lumea exterioara, dar adesea omul isi contureaza viziunea asupra vietii prin raportarea sa la propria persoana si la divin. Situarea propriei persoane intre lumea exterioara si divin stabileste conditia omului in raport cu viata si este punctul de plecare catre propria filozofie asupra vietii si a sensului acesteia. Dualitatea fiintei umane se datoreste simturilor, ce ii permit sa se raporteze la exterior, si sufletului prin care se raporteaza la divin si fata de propria persoana. Aceste doua calitati ii permit omului sa dea sensuri multiple, adesea contradictorii asupra vietii.                                                     
        Abordarea acestei teme a fost menita sa  aduca un plus de interactiune printre beneficiarii nostri, care  au reusit sa isi dezvolte abilitatile de comunicare, sa fie mai prietenosi, si prezinta unul fata de celalalt mai multa dezinvoltura.
        Am fost bucurosi sa aflam ca persoanele cu dizabiltati au aspiratii pentru viitor si ca in ciuda impedimentelor pe care le intalnesc zi de zi, ei isi doresc sa dea un sens vietii lor, unii dintre acestia doresc sa intemeieze o famile sau sa se realizeze profesional, altii sa evolueze in plan spiritual, fiecare doreste si se vizualizeaza in viitor ca fiind mult mai bine decat se afla in momentul de fata.
       Scopul acestei activitati este acela de a cultiva printre beneficiarii nostrii sentimentul de apartenenta la grup, participarea la viata colectiva, dezvoltarea laturii umane care se afla in fiecare din noi, sporirea intercatiunilor dintre acestia si totodata prin intermediul acestor intaliniri reusesc sa inevete sa isi respecte parerile personale astfel gradul de toleranta creste simtitor printre acestia.








Activitate culinara, oua umplute
Data : 4.05.2016

Perioada Pascala ne-a oferit oportunitatea desfasurarii unei activitati culinare impreuna cu membrii centrului prin realizarea umplerii de oua.  
          Am amenajat impreuna sala pentru desfasurarea prepararii produselor, am indeplinit toate masurile de igiena inaintea inceperii activitatii si am curatit locul dupa ce am servit preparatele.
           Astfel am urmat pasii corespunzatori pregatirii acestei specialitati prin implicarea directa a persoanelor prezente, fiecare a decojit ouale, le-a scos galbenusul si a pregatit compozitia.
            Beneficiarii s-au dovedit a fi foarte pregatiti si implicati si in aces gen de activitati culinare deoarece preparatul a iesit foarte bun si gustos.
            La sfarsitul activitatii fiecare participant a servit preparatul facut de el.
            Am organizat aceasta activitate cu scopul de a le dezvolta beneficiarilor nostri autonomia si independenta comportamentala, cat si motivarea acestora spre a le demonstra ca pot fi independenti









Concurs de ciocnit oua, Editia a- II- a
Data : 3.05.2016

Cu ocazia Sarbatorilor Pascale, ca si in anul anterior, am decis sa organizam in cadrul centrului ,,Concurs de ciocnit oua” editia a-II-a.
           Ciocnitul oualor reprezinta un sacrificiu al divinitatii primordiale infrumusetat prin vopsire si incondeiere, simbol al jertfei Domnului Iisus.
           Ciocnitul Oualor este permis si asteptat cu nerabdare de credinciosi dupa slujba de Inviere a Mintuitorului in noaptea Pastelui, pana la Ispas-inaltarea Sa la ceruri.
           Beneficiarii sunt mereu bucurosi si motivati sa participe la toate concursurile organizate in cadrul centrului fiind foarte competitivi.
           Am reusit sa ne strangem intr-un numar mare, concursul desfasurandu-se in mai multe sesiuni pentru a avea cati mai multi castigatori.
           Acestia au fost premiati cu produse de patiserie specifice sarbatorilor de Paste.
           Scopul acestei activitati a fost de a motiva persoanele cu dizabilitatii sa participe la astfel de activitatii competitive, de a le dezvolta increderea in sine si spiritul de echipa.




Ziua Internationala de Lupta Impotriva Discriminarii Persoanelor cu Dizabilitati,
Data : 5.05.2016

Centrul de Zi Christian a organizat in aceasta zi speciala, o activitate in aer liber desfasurata in Parcul Central al orasului, unde persoanele cu dizabilitati au interactionat cu ceilalti participanti la viata sociala.
          Aceasta actiune s-a dovedit a fi benefica, deoarece prin aceste manifestari ne dorim sa sesibilizam opinia publica, cat si distrugerea de stereotipuri formate despre persoanele cu dizabilitati.
           Respectarea zilei isi propune sa promoveze o intelegere a problemelor legate de handicap si mobilizarea sustinerii pentru demnitatea, drepturile si bunastarea acestor persoane.
         Totodata urmareste sa creasca gradul de constientizare a castigurilor care urmeaza sa fie obtinute din integrarea persoanelor cu handicap in fiecare aspect al vietii politice, sociale, economice si culturale.
         Obiectivul nostru este acela de a invata persoanele cu dizabilitati sa scape de sentimentul de izolare si inutilitate deoarece ne confruntam cu bariere discriminatorii si in planuri mai subtile.
          Societatea are nevoie sa fie informata cu privire la problematica tuturor persoanelor cu dizabilitati, la calitatile si necesitatile acestora, pentru a-si forma o parere justa, astfel putand elimina barierele.
          La momentul actual sociecatea nu este pregatita sa aiba o reactie asupra acestui subiect tocmai pentru ca nu exista suficiente informatii si interactiuni menite sa creasca gradul de toleranta si acceptare din partea acesteia fata de persoanele cu dizabilitati ce au dorinte la fel de firesti sau aspiratii pentru viitor, ca noi ceilalti.
       Prin aceste actiuni repetate ne-am propus sa demontam prejudecatile, care pun intr-o lumina nu tocmai buna persoanele cu dizabilitati si sa demonstram ca acestea sunt parte a  societatii si isi pot gasi utilitatea aducand un aport la fel de semnificativ pe care orice alt individ.
      ,,Fii fara prejudecati!’’a reprezentat deviza manifestarii desfasurata de Centrul ,,Christian” in acest an, manifestare la care au participat atat persoanele cu dizabilitati, cat si orice alte personane/cetateni ai orasului Municipiu Targu-Jiu, care au dorit sa inteleaga cat mai in detaliu problemele de viata cat si cele de integrare in comunitate a persoanei cu handicap.
        Programul a cuprins informarea populatiei in ceea ce priveste activitatile desfasurate in cadrul centrului si serviciile oferite, cat si  impartirea de pliante si  calendare informative, dar si inghetata pentru persoanele prezente.