Asociatia Persoanelor cu Handicap din Oltenia
ASOCIATIA PERSOANELOR CU  HANDICAP DIN OLTENIA
Bd. Republicii, bl. 25, sc. 2, ap. 6,
tel. 0353 404 437
Debutul activitatilor in cadrul Asociatiei Persoanelor cu Handicap din Oltenia  a constat in infiintarea clubului "Per aspera ad Astra" iar incepand din ianuarie 2013 s-a continuat furnizarea de servicii sociale in cadrul "Centrului de zi Christian" in parteneriat cu Primaria mun. Tg Jiu, situat in str. Mioritei nr. 5, Tg-Jiu. Astfel persoanele cu handicap din judetul Gorj au acum un loc und se pot intalni , pot socializa , isi pot petrece timpul in mod cat mai placut si cat mai util.Deviza noastra: "Pentru o Societate Incluziva". Va asteptam sa fiti alaturi de noi
APHO pe Facebook
Va rugam selectati luna si anul pentru care doriti informatii
Centrul de zi Christian
Evenimente ianuarie 2016

Sesiune de socializare si dezvoltare personala, Tema: Prietenia

Centrul Christian a organizat în luna Ianuarie o sesiune de socializare - dezvoltare personala, motivul întâlnirii noastre a fost o dezbatere liberă privind realizări ce le-am avut în anul care a trecut cât și obiectivele propuse pentru anul în curs, dar și abordarea temei privind relația de prietenie, necesitatea acestora cât și lipsa ei.
        Plecând de la premisa că acest gen de relaţie este cea mai echilibrată şi uşor de păstrat dintre toate.  În principiu, oricine ar putea să menţină o relaţie adevărată de prietenie, să respecte anumite reguli şi ,,obligaţii” pentru ca apoi să se bucure de toate drepturile, libertăţile şi împlinirile pe care ţi le aduce această legătură.
        Activitatea a fost un mod de ai strânge laolaltă pe beneficiarii ce vor să-și dezvolte sfera de cunoaștere, de dezvoltare personala și socializare.
        Prin această activitate am urmărit să dezvoltăm beneficiarilor noștrii capacitatea de a socializa și de a comunica, posibilitatea de a afla noi păreri, credințe, principii legate de prietenie.
        Toate aceste discuții libere nu fac altceva decât să omogenizeze prieteniile deja existente în cadrul centrului.
        Beneficiarii s-au aratat deschiși și  încântați, participând într-un număr destul de mare, prin urmare acest gen de activitate le-a adus un nou prilej de a se cunoaște într-un mod mai personal.
Informare si consiliere sociala.
Luna : Ianuarie 2016

Centrul Christian a informat beneficiarii în luna ianuarie cu privire la  asigurarea serviciilor sociale necesare persoanelor cu handicap,
      Astfel am atins subiecte privind măsurile pe care le ia autorităţile publice și ce obligații au acestea:
a) să creeze condiţii de acces pentru toate tipurile de servicii corespunzătoare nevoilor individuale ale persoanelor cu handicap;
b) să iniţieze, să susţină şi să dezvolte servicii sociale centrate pe persoana cu handicap, în
colaborare sau în parteneriat cu persoane juridice, publice ori private;
c) să asigure ponderea personalului de specialitate angajat în sistemul de protecţie a persoanelor cu handicap în raport cu tipurile de servicii sociale: asistenţi sociali, psihologi, instructori de ergoterapie, kinetoterapeuţi, pedagogi de recuperare, logopezi, psihopedagogi, cadre didactice de sprijin, educatori specializaţi, medici psihiatri, medici dentişti, infirmieri;
d) să implice în activităţile de îngrijire, reabilitare şi integrare a persoanei cu handicap familia acesteia;
e) să asigure instruirea în problematica specifică a persoanei cu handicap a personalului care îşi desfăşoară activitatea în sistemul de protecţie a persoanelor cu handicap, inclusiv a asistenţilor personali şi a asistenţilor personali profesionişti;
f) să dezvolte şi să sprijine programe de colaborare între părinţi şi specialişti în domeniul handicapului, în colaborare sau în parteneriat cu persoanele juridice, publice ori private;
g) să înfiinţeze şi să susţină sistemul bazat pe managementul de caz în protecţia persoanei cu handicap;
h) să încurajeze şi să susţină activităţile de voluntariat;
i) să asigure asistenţă şi îngrijire sociomedicală la domiciliul persoanei cu handicap.          
    Beneficiarii prezenți la sesiunile de informare și consiliere socială vor primi informații despre cele menționate mai sus purtând discuții libere despre fiecare măsură specifică.

Activitati socio-culturale si ocupationale.
Luna : Ianuarie 2016

Beneficiarii Centrului de zi Christian au participat la urmatoarele activitati in cursul luni ianuarie:
           1.  Am celebrat impreuna cu beneficiarii centrului o activitate culturala in memoria marelui poet Mihai Eminescu. Astfel am recitat poezii, am  purtat discutii libere privind viata si creatiile acestuia, dar si punerea in scena a unui discurs liric intre Mihai Eminescu si Floare Albastra.
           2.   Impreuna cu elevii ?colii Gimnaziale ,,Pompiliu Marcea” am marcat comemorarea a 157 de ani de la Unirea Principatelor Romane.
           3. Activitate de traforaj in care beneficiarii au realizat lucrari ale hartii tarii sau care au prezentat unirea Tarii Romanesti cu Moldova dedicate ,,Micii Uniri”.
           4. Activitate de origami.

Socializare si petrecerea timpului liber
Luna : Ianuarie 2016

În cadrul Centrului de zi Christian s-au realizat pentru beneficiarii noștri următoarele activități :

        1. Joc tenis de masă
        2. Joc de biliard
        3. Joc cărți, table, rummy
        4. Întâlniri de socializare realizate, de tip dezvoltare personala,  cu scopul de a ne cunoaște mai bine și de a forma obiectivele ce vrem să fie atinse în anul în curs. Am abordat discuții privind prietenia și diferitele caracteristici ale acesteia, cât și alte subiecte sociale sau culturale.
        5. Beneficiarii centrului s-au arătat doritori să învețe să cânte la un instrument muzical. De aceea am hotărât ca începând cu luna ianuarie să le oferim această oportunitate. Astfel o dată pe săptămână organizăm curs de chitară cu ajutorul unui voluntar doritor ce a venit în sprijinul cauzei noastre. Primele ore de inițiere în acest domeniu au fost foarte interesante, numărul persoanelor prezente fiind destul de mare. Întâlnirile următoare i-au lăsat la fel de fascinați și doritori să învețe cum să utilizeze acest instrument și de ce nu să reușească să cânte o melodie preferată.

Activita?i de gimnastica ?i exerci?i fizice
Luna : Ianuarie 2016

Beneficiarii Centrului Christian au participat în luna ianuarie la următoarele activități:

1.Jocuri sportive - interactive - distractive
2.Dezvoltarea şi menţinerea unei stări optime de sănătate
3.Favorizarea proceselor de creştere şi realizarea unei dezvoltări fizice armonioase
4.Formarea capacităţii şi a unei frecvenţe de practicare sistematică a exerciţilor fizice ca o component de baza a stilului de viaţă modern, pozitiv, favorabil  al sănătăţii.
5. Prevenirea şi corectarea atitudinilor deficitare şi recuperarea sechelelor post traumatice şi a celor cauzate de unele boli.

Curs de chitara

Beneficiarii centrului s-au arătat doritori să învețe să cânte la un instrument muzical. De aceea am hotărât ca începând cu luna ianuarie să le oferim această oportunitate. Astfel o dată pe săptămână organizăm curs de chitară cu ajutorul unui voluntar doritor ce a venit în sprijinul cauzei noastre. Primele ore de înițiere în acest domeniu au fost foarte interesante, numărul persoanelor prezente fiind destul de mare .
          Întâlnirile următoare i-au lăsat la fel de fascinați și doritori să învețe cum să utilizeze acest instrument și de ce nu, să reușească să cânte o melodie preferată.
          Scopul acestor întlniri este acela de ai ajuta pe membrii centrului să formeze legături de prietenie, socializarea să nu fie deficitară, iar aceștia să reușească să dobândească un talent.

Comemorarea lui Mihai Eminescu

Am realizat în cadrul centrului o activitate culturală desfășurată cu ocazia comemorării a 166 de ani de la nașterea marelui poet Mihai Eminescu.
          Programul a cuprins pe de o parte susținerea unui moment unic de către elevii Școlii Gimnaziale ,,Pompiliu Marcea” prin punerea în scenă a unui discurs liric dintre ,,Mihai Eminescu și Floare Albastră” cât și intervenția acestora pe tot parcursul manifestării.
          Membrii centrului au recitat poezii din operele marelui poet sau au citit la alegere o creație preferată din cărțile ce există în biblioteca centrului.
          A fost realizată o prezentare power point despre viața marelui poet privind nașterea, copilăria, publicațiile sale cât și informații de bază despre acesta, iar persoanele prezente au continuat acest moment prin discuții libere și informații pe care le dețineau și pe care le-au împărtășit și celorlalți.
         Manifestarea a  avut ca obiectiv îndreptarea beneficiarilor spre sfera culturală, obținerea de informații necunoscute,  folosirea timpului petrecut în cadrul centrului într-un mod constructiv cât și cultivarea interesului pentru întâlnirile de grup.

Celebrarea ,,Micii Uniri”

Interesul pentru istoria neamului românesc ne-a determinat să organizăm o activitate culturală specifică zilei de 24 ianuarie 1859  cu ocazia comemorării a 157 de ani de la înfăptuirea ,, Micii Uniri” a Principatelor Țara Românească și Moldova.
        Programul a cuprins pe de o parte susținerea unui moment unic de către elevii Școlii Gimnaziale ,,Pompiliu Marcea” prin punerea în scenă a unui episod desfășurat la acea vreme între Alexandru Ioan Cuza, Moș Ion Roată și țărani, cât și interacțiunea elevilor cu persoanele cu dizabilități.
        Am marcat acestă zi prin recitarea de poezii și cântece patriotice, dar și  urmărirea unui film biografic sugestiv ce a prezentat momentul istoric al Unirii Principatelor Române.
        Acțiunea noastră ce a purtat denumirea de ,, Să ne amintim de 24 ianuarie!” s-a încheiat prin a ne prinde în horă pe versurile lui Vasile Alecsandri.
       Scopul întâlnirii a fost de aducere aminte a jertfei pe care au adus-o strămoșii noștri și a luptei lor în a fi azi un stat unit, plin de tradiții și obiceiuri cu o cultură bogată și o istorie plină de vitejie.