Asociatia Persoanelor cu Handicap din Oltenia
ASOCIATIA PERSOANELOR CU  HANDICAP DIN OLTENIA
Bd. Republicii, bl. 25, sc. 2, ap. 6,
tel. 0353 404 437
Debutul activitatilor in cadrul Asociatiei Persoanelor cu Handicap din Oltenia  a constat in infiintarea clubului "Per aspera ad Astra" iar incepand din ianuarie 2013 s-a continuat furnizarea de servicii sociale in cadrul "Centrului de zi Christian" in parteneriat cu Primaria mun. Tg Jiu, situat in str. Mioritei nr. 5, Tg-Jiu. Astfel persoanele cu handicap din judetul Gorj au acum un loc und se pot intalni , pot socializa , isi pot petrece timpul in mod cat mai placut si cat mai util.Deviza noastra: "Pentru o Societate Incluziva". Va asteptam sa fiti alaturi de noi
APHO pe Facebook
Va rugam selectati luna si anul pentru care doriti informatii
Centrul de zi Christian
Evenimente noiembrie 2016
Confectionarea de obiecte decorative, hand-made
Luna : Noiembrie 2016

            Cu ocazia apropierii Sarbatorilor de iarna, in cadrul centrului am realizat decoratiunii hand-made specifice acestei perioade.
          Astfel, am ales pentru atelierul de creatie sa manufacturam globuri din ata de canepa cu sclipici.
          Fiecare beneficiar a realizat propriul sau glob de Craciun, obiecte ce vor fi folosite ca decor sau vor fi expuse in cadrul centrului.
            Prima etapa de realizare a acestora a fost umflarea baloanelor la ce dimensiune si-a dorit fiecare, dupa care a urmat infasurarea cu ata, pana la acoperirea in intregime, iar la final am presarat  sclipici si le-am lasat la uscat pana a doua zi .
           Beneficiarii prezenti la activitatea de terapie ocupationala manifesta interes pentru astfel de actiuni si ori de cate ori participa dau frau liber imaginatiei, implicandu-se ca lucrarea sa le iasa cat mai bine.
           Activitatile de terapie ocupationala sunt desfasurate in cadrul centrului cu scopul de a ne petrece timpul liber intr-un mod placut, prietenos, de a ne largi sfera sociala, de a ne relaxa intr-un mod constructiv, cat si de a ne dezvolta spiritul creativ.
         Astfel de actiuni se vor desfasura pe toata perioada de iarna la atelierul de creatie si vor cuprinde felicitari, obiecte decorative din ata, carton si sticla .




Intalnire de grup, dezvoltare persoanala - jocuri interactive

          Intalnirile de grup realizate in cadrul centrului de doua ori pe luna atrag tot mai multi beneficiari.
          Fiecare din cei prezenti participa la discutii cu propriile pareri si ne ajuta sa concluzionam la sfarsitul fiecarei activitati de acest gen motivele pentru care am ales tema discutata, cat si ce am invatat util pe parcursul timpului petrecut impreuna.
          Temele dezbatute, filmuletele motivationale, cat si discutiile pe care le dezbatem au ca scop cresterea stimei de sine, a largirii sferei sociale, a cresterii increderii in sine, cat si mentinerea  beneficiarilor in colectivitate.
          Am ales de aceasta data sa destindem atmosfera intalnirii de grup si sa venim cu ceva nou pentru cei ce si-au dorit sa participe.
         Astfel, am inceput cu un joc de degustat ceaiuri legati la ochi, care s-a dovedit foarte interesant, am continuat cu jocuri de imaginatie si jocuri de cuvinte.
          Cei prezenti s-au distrat si s-au aratat interesati ca si pe viitor sa abordam aceleasi metode prin care sa devenim mai prietenosi si mai sociabili.
        



Intalnire de grup - Ce este fericirea si ce semnifica ? Daca are legatura cu inteligenta?!
Luna : Noiembrie 2016

Impreuna cu beneficiarii care au participat de aceasta data la intalnirea de grup am incercat sa gasim o definitie relativ comuna a fericirii.
    Pentru ca fiecare dintre  persoanele cu dizabilitati stiu cata importanta are  starea de bine  si echilibrul emotional pentru dezvoltarea afectiva si starea fizica de sanatate ce trebuie sa se mentina in parametrii optimi.
    De aceea, consideram ca astfel de teme sunt importante pentru cei prezenti si dornici sa participe la intalniri pentru a avea o mai mare deschidere fata de ei insisi si fata de cei din jur.
    Discutand subiecte de viata, sociale, culturale, cat si persoanale ce sunt expuse direct sau indirect in fata celorlalti participanti putem depasii mult mai usor impedimentele vietii cotidiene din premisa persoanei cu dizabilitati..
     Am concluzionat din relatarile beneficiarilor prezenti, ca fericirea se reduce la foarte putine lucruri dar care sunt extrem de importante pentru fiecare in parte.
     Astfel, a fi fericit  inseamna pentru cei implicati in discutii: sanatate, sa beneficieze de independenta financiara, de prieteni, de apartenenta la un grup in care sa existe legaturi sociale puternice, de existenta unui partener de viata, a unei familii, a unui copil.
   



Toti diferiti toti egali !  
Luna : Noiembrie 2016

     Centrul de zi ,,Christian” in colaborare cu magazinul de articole sportive Dechatlon Targu-Jiu a organizat o serie de activitati sportive pentru beneficiarii ce freceventeaza locatia noastra.
    Astfel de evenimente sunt importante deoarece ofera  un plus de interactiune sociala si miscare fizica totodata, care pentru persoanele cu dizabilitati este vitala in dezvoltarea lor fizica si psihica.
      Activitatea a constat in : arcuncari la cosul de baschet, utlizarea aparatelor menite sa vina in sprijinul celor care au nevoie de miscare si exercitii fizice si tragerea cu arcul la tinta care pentru toti beneficiarii prezenti a fost atractia principala a momentului.
     Scopul activitatii a fost acela de a fii in mijlocul comunitatii in care traim si incurajarea persoanelor cu dizabilitati de a participa  la activitati sportive in aer liber.
      Evenimentele desfasurate in afara centrului duc la motivarea celor implicati, ajutand sub aspect psihologic, reintegrarea sociala si cresterea stimei de sine.
      Beneficiarii au fost incantati de aceasta iesire unde au avut parte de intelegere si empatie din partea personalului, care a fost foarte rabdator cu fiecare in parte ajutandu-i unde a fost nevoie.
       La final , fiecare participant nu a plecat nepremiat! Fiecare a primit cate o caciula si o ciocolata din partea reprezentantilor magazinului Decathlon acestia exprimandu-si bunavointa lor spre alte colaborari.






Activitati socio-culturale si ocupationale.
Luna : Noiembrie 2016

Beneficiarii Centrului de zi ,,Christian” au participat la urmatoarele activitati in cursul luni noiembrie:      
 
1.Beneficiarii pasionati de traforaj si pirogravura au inceput noi lucrari in acest domeniu, trecand de aceasta data la obiecte mai complicate si mai delicate ca si grad de confectionare.
Astfel, au ales sa efectueze ceasuri de birou si obiecte decorative de Craciun, dar si veioze si suporturi de servetele.
2.Tehnica origami este la fel de cautata si beneficiarele realizeaza in acesta perioada oameni de zapada si Mos Craciun.
3.Obiectele hand made raman in continuare de interes dand astfel curs imaginatiei fiecaruia dintre cei ce doresc sa participe  la atelierele de cratie si manufacturare.
4.Zi de film -  asa cum i-am obisnuit de o perioada de timp pe membrii ce frecventeaza locatia noastra in fiecare zi de vineri avem film artistic. Astfel,  acestia aleg o pelicula pe care vor sa o vizuioneze impreuna cu ceilalti pe videoproiector.




„?i noi suntem pescari!” editia a-V-a

Asociatia Persoanelor cu Handicap Oltenia prin Centrul de Zi ,,Christian”,  a organizat si anul acesta concursul de pescuit „?i noi suntem pescari!” activitate  anuala ce a ajuns la editia a V- a, desfasurat la lacul „Pandurasu” din Targu-Jiu.
         La aceasta editie a concursului au participat aproximativ un numar de 40 de beneficiari si insotitorii acestora, concursul desfasurandu-se intr-o nota a bunei dispozitii si a prieteniei.
         De asemeni beneficiarii prezenti si-au acordat ajutorul reciproc in momentele in care nu reuseau sa isi fixeze echipamentul, fapt care a condus la o colaborare benefica pentru interactiunile interpersonale dintre acestia.
         Scopul activitatii a fost acela de a marii sfera si interactiunile sociale, de a trezii spiritul competitiv in fiecare dintre noi si de a incuraja beneficiarii sa participe la astfel de competitii.
         Membrii beneficiari ai Centrului ,,Christian” au servit masa impreuna intr-un cadru prietenos, dupa care fiecare participant a fost premiat.
         Am realizat cu totii ca pana la urma nu conteaza trofeele castigate, cat conteaza dorinta noastra de a participa intr-un mod activ in interactiunile sociale pe care le intreprindem intre noi cat si cu cei din jurul nostru, fiind onstienti ca avem nevoie de astfel de manifestari prin care reusim sa comunicam si sa mentinem prieteniile deja existente.
         Plecand de la aceasta idee si marturiile participantilor au fost pe masura asteptarilor noastre :
„Concursul pentru mine a  fost grozav, cel mai fericit am fost cand am prins pestele.”
„In afara de faptul ca nu am prins nimic, atmosfera de grup a fost foarte placuta de mult simteam nevoia unei astfel de iesiri in natura impreuna cu prieteni de la centrul Christian.”
,,Mi-a placut ca am fost unul dintre castigatori”





Activitati de utilizare a calculatorului si comunicare prin  reteaua de internet
          Luna : Noiembrie 2016

Beneficiarii Centrului ,,Christian” au primit informatii in luna noiembrie despre urmatoarele elemente :
1.Discutiile privind crearea, personalizarea, comunicarea si intretinerea unui profil de socializare au fost despre urmoatoarele programe : www.facebook.com/ro/, www.hi5.com, www.twitter.com, www.google.com
2.Curs initiere Microsoft Office Excel 2007.
        Membrii care au participat la acest curs au primit informatii cu privire la  aplicatia Microsoft Office Excel 2016 ce reprezinta o componenta de baza a pachetului Microsoft Office si a fost conceputa special pentru efectuarea unor calcule cu datele de intrare.
       Am efectuat impreuna diferite tabele in acest program pentru a invata sa utilizam cat mai corect si util ceea ce am invatat in aceasta luna.
3.Schimbarea unui toner la imprimanta personala.
         Pentru persoanele care in trecut nu au participat la cursurile privind schimbarea unui toner la imprimanta am ales ca in acesta luna sa repetam aceasta operatiune. Cei prezenti s-au aratat incantati de discutiile purtate, dar si de partea practica pe care a efectuat-o fiecare din cei ce si-au dorit.